Pregled 2017. u Musubiju

2017. godina nas nije nimalo štedila, ali ustrajali smo, napredovali i postigni svašta!

Uz redovite, sistematski organizirane treninge i polaganja za kyu stupnjeve, imali smo još mnoštvo različitih događanja, pa evo kratki pregled što se zbivalo u 2017.:

– Započeli smo snažno – na Kagamibiraki ceremonija, jednoj od najvećih proslava u godini unutar Aikikai-a glavne svjetske Aikido organizacije, Musubi Dojo-chou Predragu Jukiću je dodjeljen crni pojas 5. dan!

– Posjetio nas je Bob Sapp (poznat i kao “The Beast” tj. Zvijer), svijetski poznata legenda borilačkih sportova, MMA-a i američkog nogometa!

– Na HAS-ovom seminaru u Zagrebu naš Ozren Eterović položio crni pojas 1. dan.

– Održan Specijalni Uskršnji trening

– Održan tradicionalni Musubijev Međugeneracijski trening – najveseliji trening u godini

– Musubijevi instruktori započeli školovanje za profesionalne aikido trenere pri Hrvatskoj Olimpijskoj Akademiji

– Održali polaganja dječje grupe gdje je 15 malih Musubijeva uspješno položilo za viši pojas

– Sudjelovali u akciji „…I DJECI S LJUBAVLJU“ u nabavci monitora za kontrolu otkucaja srca riječkog KBC-a te opremanja logopedskog kabineta.

– Sudjelovali na demonstraciji povodom Dana Japana

– Nastavili s projektima za mlade Grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom

– Uključili kineziologe u unapređivanju rada kluba

– Održali Specijalni Božićni trening

Također neka od bitnih zbivanja u 2017. na kojima smo sudjelovali ili su bili od značaja za klub:

– HAS-ov seminar u Zagrebu 11. ožujka

– Seminar Daniel Toutain Senseia u Zagrebu 06. i 07. svibnja

– Seminar Mutsuko Minegishi u Zagrebu 

– Sport Fest 2017.

Specijalni Božićni trening

Kao i svake godine u prosincu u blagdanskom ozračju održali smo tradicionalni Musubijev Božićni trening. 

Iako ove godine u malo skromnijem izdanju, na posebnom treningu su se okupili Musubijevci svih uzrasta. Pošto se u to doba prisjetimo rođendana O Senseia Moriheia Ueshibe i veselimo se Božiću koji se bliži, tako se i na treningu prisjetimo strane aikida o kojoj kroz treninge imamo manje prilike posvetiti – duhovnosti, ezoteriji i simbolizmu koji nosi aikido, japanska i istočnjačka kultura.

Nakon treninga se druženje nastavilo u nama dragom obližnjem Caffe de Tossu gdje nas je gazda Ljubo velikodušno ugostio s domjenkom za sve Musubijevce.

喝采!

Suradnja s kineziolozima

U svrhu unapređenja rada u Aikido klubu Musubi, doveli smo stručno pojačanje od dvoje kineziologa koji će svojim znanjem i iskustvom podignuti kvalitetu treninga.

Tako su nam se pridružili Mira Močan i Ivan Zrinušić, diplomirani kineziolozi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Oni u periodu edukacije Musubijevih instruktora nadgledaju i sprovode treninge na kojima detaljno pojašnjavaju i pokazuju kineziološke elemente neophodne za provođenje treninga poput onih što se odvijaju u našem klubu.

Projekti za mlade Grada Zagreba

Nakon još jedne uspješne godine provedenih projekata Aikido kluba Musubi za mlade Grada Zagreba, nastavljamo suradnju s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Tako smo nastavili s projektima pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“, „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“, „Postajem borac – bolji čovjek za bolje sutra“.

Projekti su namjenjena učenicima srednjih škola tj. uzrastima od 15 do 18 godina i njihov cilj je da kroz interesantne i poučne radionice privučemo čim više polaznika koji će jednog dana stasati u kvalitetne Aikidoke u jednim od zagrebačkih škola tradicionalnog Aikida i svojim znanjem i stečenim vrijednostima dalje širiti Aikido vrijednosti. Na tim trening radionicama praktikanti uče osnove Aikida, kultiviraju samosvijest i elastičnost, motoriku, ravnotežu i koordinaciju, pažnju, samokontrolu, sigurnost kao i snažnu volju i miran duh, te poštovanje prema sebi i drugima.

Želja je da se kroz stečena znanja polaznicima približe vrijednosti i principi vještine Aikida te da ih se uputi i pripremi za daljnji nastavak ozbiljnog treniranja i pračenja tog cijeloživotnog puta i školovanja. Naglasak u projektima su današnje aktualne teme mladih, a to su pitanja nasilja u školama i među mladima te mladi i njihovo slobodno vrijeme.

Kako danas često čujemo i čitamo u medijima o nasilju među mladima u školi i izvan nje, o bullyingu, verbalnom i emocionalnom nasilju, odlučili smo započeti s projektom „Aikidom protiv nasilja“ u kojem se praktikanti uz osnovne vježbe i tehnike Aikida uče nenasilnom riješavanju sukoba te osnovnim principima tehnika samoobrane. Aikido, iako moćna i opasna borilačka vještina, poznata je po svojoj pacifističkoj filozofiji i nenasilnom izvođenju tehnika te nenasilnoj imobilizaciji napadača i poziva nas da prepoznamo moć primijenjene nenasilja kao način njegovanja mira u svijetu. Kroz svoje tehničke i filozofske principe praktikante se uči kako Aikido vrijednosti prenijeti u svakodnevni život i na taj način pomoći sebi i okolini, ali ih se i putem Aikido-a uči razviti osjećaj samopoštovanja, osjećaj suosjećanja i poštivanja života. Samim time, kroz tehnički aspekt, mladi će učiti kako učinkovito zaštititi sebe, ali zaštititi i napadača, kako nenasiljem izbjeći nasilni sukob i kako uspješno riješiti konflikte kako unutar njih samih, tako i u okruženju u kojem se nalaze.

Također jedno od sve aktualnijih pitanja mladih je kako kvalitetno i zabavno provesti slobodno vrijeme? Ogroman pritisak obavezama i manjak slobodnog vremena za rekreaciju je postao veliki problem mladih danas te  sve je učestalije da mladi umjesto da se druže i rekreiraju, ostaju doma zatvoreni unutar četiri zida. Projektom „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ želi se mlade privući prekrasnoj i plemenitoj vještini uz koju će ujedno rekreirati, stjecati nova poznanstva i kroz zanimljiv program učiti vrijednosti koje nosi Aikido. Uz uobičajeni pristup učenja tehnika, kretanja, padova i rada s japanskim oružjem, također se uči i o japanskoj tradiciji, povijesti, filozofiji, a čak jednim malim djelom  i japanski jezik.

Projektom „Postavjem borac – bolji čovjek za bolje sutra“ smo htjeli da kroz treninge Aikido-a koji su ujedno i mjesto gdje se odvijaju i odgojni procesi, mladima na zabavan i zanimljiv način nudi prostor gdje će ostvariti svoj puni potencijal kroz bavljenje jednom plemenitom vještinom, a i gdje će se kroz treninge transformirati u kvalitetne mlade ljude. Prvotno bi mlade uključili u rad dječjih grupa gdje bi se susreli i educirali u radu s djecom. Jedan dio mladih, uključili bi u rad s djecom s poteškoćama. Kroz edukaciju i direktan rad s djecom, te kroz pomaganje onim potrebitima u lokalnoj zajednici kod mladih bi stvorili „interakcije u procesima individualizacije, socijalizacije i inkulturacije, dakle prostor samoaktualizacije i ostvarenja osobnosti“ te time kod mladih usađivali prave vrijednosti Aikidoa, kao i dali mladom čovjeku prostor gdje će razviti svoju empatiju, svoje „božansko srce“ prema onima slabima, te, vrijednosti koje usvoje kroz ovaj projekat su one trajne vrijednosti kojima mlada osoba postaje bolji čovjek za bolje sutra.

Sport Fest 2017.

Na Zagrebačkom velesajmu je 05. listopada svečano otvoren Sport Fest, jedinstveni sportski sajam u ovom dijelu Europe. U nazočnosti brojnih posjetitelja, predstavnika sportskih saveza i klubova te sajamskih izlagača, Sport Fest je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tijekom četiri dana posjetitelji su imali prilike upoznati se s inovacijama iz svijeta nogometa, košarke, rukometa, tenisa, biciklizma, bodybuildinga i mnogih drugih sportova i okušati se u brojnim natjecanjima i radionicama. 

Ove godine predstavilo se više od 110 izlagača i 65 sportova, a među njima i Hrvatski Aikido Savez koji je kao krovna aikido institucija u Hrvatskoj predstavljala rad HAS-a, hrvatske aikido klubove i sam aikido.

Dan Japana 2017.

U organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj je 30. rujna na Rooseveltovom trgu ispred Mimare održan Dan Japana. Svake godine Dan Japana održava se s ciljem približavanja japanske kulture i običaja hrvatskim građanima. Ove godine je uz uobilčajeni sadržaj fokus bio na predavanjima japanskih auto kompanija o smanjenju emisije CO2, kao i predavanja i radionice vezane uz japansku kulturu.

Događanje je otvoreno govorom veleposlanika Japana u Hrvatskoj nj.e. Keijia Takiguchija. Kao i svake godine program je bio jako bogat i raznolik. Ispred Mimare su posjetioci imali priliku vidjeti demonstracije borilačkih vještina, promociju haiku poezije i predavanje “100 godina japanske animacije”, a unutar muzeja se moglo prisustvovati shakuhachi koncertu, demonstraciji japanske kuhinje, ceremonije čaja i ikebane te predavanjima o robotima i putovanju po Japanu.

I ove godine je u sklopu prikaza borilačkih vještina bio i aikido koji su predstavljali zagrebački klubovi Hrvatskog Aikido Saveza; AK Izvor, AK Musubi, AK Grič te AK Ivanić Grad iz Ivanić Grada. Prikaz je otvorio predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić.

Uz aikido na Danu Japana su također demonstirane i razne druge japanske borilačke vještine poput juda, kenda, karatea, ninjutsua, nanbudoa i drugih.

I djeci s ljubavlju

Ove godine smo se odlučili pomoći udruzi „…I DJECI S LJUBAVLJU“ u nabavci monitora za kontrolu otkucaja srca riječkog KBC-a te opremanja logopedskog kabineta.

Udruga „ …I DJECI S LJUBAVLJU“ je osnovana 2008. godine u Rijeci u namjeri socijalnog osnaživanja, unaprjeđenja kvalitete života djece, mladih i odraslih. Prikupljala su se sredstva u cilju unaprjeđenja i poboljšanja uvjeta u bolnicama, vrtićima i ustanovama u kojima djeca borave.

http://rijecanin.rtl.hr/i-vi-ste-pomogli-udruga-i-djeci-s-ljubavlju-urucila-monitor-vitalnih-funkcija-klinici-za-pedijatriju-rijeckog-kbc-a/

Tako su se i članovi Aikido kluba Musubi priključivši toj akciji malo potpomogli u ostvarenju ciljeva udruge „…I DJECI S LJUBAVLJU“ , a za uzvrat imamo lijepe majice koje s ponosom nosimo i koje nas podsjećaju kako je lijepo pomagati drugima.

Mutsuko Minegishi Shihan u Zagrebu

Mutsuko Minegishi Shihan 7. dan Aikikai već godinama gostuje u Hrvatskoj gdje posjeti klubove svojih učenika od Zagreba do Cavtata.

Tako je Sensei Minegishi održavala treninge i u Zagrebu na poziv Aikido kluba Aikikai Grič i njegovog voditelja Robert Gorički Senseia

I mi smo imali prilike prisustvovati i trenirati sa Minegishi Sensei koja je velikodušno i uvijek s osmjehom na licu djelila savjete i svoja iskustva.

Iako tehnički prilično različit pristup tehnički naspram naše Iwama ryu pedagogije, seminar je bio iznimno interesantan, poučan i zahtjevan.

I naravno kako je to običaj na Aikido seminarima, druženje se nastavljalo i nakon treninga u veselom i prijateljskom ozračju.

Ispit za više pojaseve dječje grupe i završetak sezone

Približavanjem kraja školske godine se polagano bližio i kraj sezoni treninga za predškolske i osnovnoškolske uzraste u Aikido klubu Musubi.

Kao i svake godine pred kraj sezone održavaju se polaganja dječje osnovnoškolske grupe za viši pojas. Tako je i ove godine polaganju pristupilo jedanaest malih Musubijevaca i pokazali su zavidno znanje na ponos svojih roditelja i trenera. Čestitamo im!

Predškolskom uzrastu (od milja Baby grupa) su dodjeljene završne diplome za sudjelovanje u treninzima.

Na jesen će zajedno sa novom školskom godinom započeti i nova sezona njihovih treninga. Do tada im želimo puno odmora i veselja preko ljeta!

Hrvatska Olimpijska Akademija

U organizaciji Hrvatskog Olimpijskog Odbora (HOO), Hrvatske Olimpijske Akademije (HOA) i Hrvatskog Aikido Saveza (HAS) započeo je “Program osposobljavanja za trenere aikida” odobren od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 

Taj program je osmišljen od strane stručnog kadra HAS-a i HOA-e s namjenom osposobljavanja stručnih i profesionalnih trenera aikida u Hrvatskoj. Takav program je sada po prvi put započeo u Hrvatskoj i veliko je priznanje Hrvatskom Aikido Savezu i aikidu kao važnim čimbenicima u hrvatskom sportu.

Program vodi stručni, verificirani kadar predavača kineziologa, doktora medicine i svi ostali potrebni za stručno provođenje ovakvog programa. Završetkom ovog osposobljavanja, hrvatski aikido će biti jači za dvadesetak profesionalnih, stručno osposobljenih aikido trenera.

Također i tri instruktora iz Musubija sudjeluju u tom programu. 

Međugeneracijski trening 2017

Već tradicionalno svake godine u Aikido klubu Musubi organiziramo trening na kojem se druže i zajedno izmjenjuju znanja i iskustva mali i veliki aikidoke. Evo već četvrti put su se zajedno na tatamijima susreli Musubijevci od 6 do 60 godina na najveselijem treningu u godini – Međugeneracijskom treningu. 

Sudionici Međugeneracijskog treninga

Musubijevci osnovnoškolskog uzrasta razmjenjivali su svoja znanja, iskustva i dojmove s Musubijevcima odraslih grupa. Stariji članovi su svojim stečenim znanjem i iskustvom pomagali mlađim aikidokama dok su mlađi svojim poletom, znatiželjom i iskrenošću u radu inspirirali starije te ih podsjetili na vrijednosti dječije radoznalosti koja je vrlina u procesu učenja i napretka. 

Također su imali prilike vježbati i usavršavati svoju vještinu korištenja kineskih/japanskih štapića za jelo kojima su lovili uvijek popularne smokije.

Seminar Daniel Toutain Sensei - Zagreb 2017.

I ove godine je Hrvatski Aikido bio počašćen dolaskom Daniel Toutain Senseija, jedan od najbližih učenika legendarnog Morihiro Saito Shihana.

U organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza, vikenda 06. i 07. svibnja u dvorani za borilačke vještine Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu, održan je međunarodni Aikido seminar na kojem je sudjelovalo 50-ak aikidoka iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Seminar su otvorili predsjednik tehničke komisije HAS-a Ivan Zafranović Sensei, predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić i zamjenik Veleposlanika Japana.

Toutain Sensei nas je, kao i svake godine do sada, nanovo dojmio svojom skromnošću, pristupačnošću i ponajviše tehničkom izvrsnošću koja nas uvijek ostavlja bez daha.

Naglasak ovog seminara je bio na važnosti kinonagare tehnika tj. dinamičnih, fluidnih tehnika te na važnosti pravilnog tajminga. Ti važni principi su se vježbali kroz gradivo sa oružjem tj. kumi jo (borba sa štapom) i kroz tehnike tijela. Kroz dva dana i 10 sati treninga, svi sudionici su imali prilike naučiti mnoštvo novih detalja i unaprijediti svoje znanje. Nakon treninga se druženje nastavljalo u ugodnoj prijateljskoj atmosfeti izvan tatamija.

Ivan Zafranović Sensei i Predrag Jukić Sensei su imali posebnu priliku i čast odraditi sat vremena treninga nasamo s Toutain Senseijem u novom prostoru AK Izvor.

Uskršnji specijalni trening

Kao i svake godine oko Uskrsa u Musubiju se održava trening posebnog karaktera. Tako smo i ove godine u subotu prije Uskrsa imali trening kojem je tema povijest i korijeni Aikida, a na kojem se također prisjetimo i smrti O Senseia Moriheia Ueshibe (26. travanj 1969.).

Na treningu smo se prisjetili važnosti pravila ponašanja (reigi) u dojou i kako su na njih utjecala tradicija i okruženje u kojem su nastajali.

Tehnički smo se prisjetili glavnog utjecaja na Aikido tehniku tj. na Daito Ryu Aikijujutsu.

Najmlađi Musubijevci su se nakon treninga zasluženo počastili čokoladnim Uskršnjim jajima i japanskim rižinim kolačima 🙂

Svečana dodjela diplome

Na ovogodišnjem seminaru Tehničke komisije HAS-a u Zagrebu, voditelju Aikido kluba Musubi Predragu Jukiću je svečano dodjeljena diploma za godan (crni pojas 5. Dan) Aikido Aikikai koja je pristigla iz Hombu dojoa u Tokiju, Japan.

Diplomu su svečano uručili veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Keiji Takiguchi, predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić i predsjednik Tehničke komisije Ivan Zafranović Sensei.

Čestitamo! おめでとうございます! 

Novi crni pojas u Musubiju

11. ožujka na seminaru Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza, član Aikido kluba Musubi Ozren Eterović pristupio je polaganju za Aikido Aikikai crni pojas 1. Dan ispred Tehničke komisije HAS-a.

Ozren u akciji

Nakon lijepog prikaza znanja i vještine, Ozren je uspješno položio 1. Dan i time ojačao redove yudanshi (crnih pojaseva) u Musubiju i učinio svog Senseia Predraga Jukića ponosnim i zadovoljnim.

Predrag Jukić Sensei i Ozren Eterović

Čestitamo! おめでとうございます! 

HAS Zagreb 2017.

11. ožujka u dvorani za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta u Zagrebu održan je godišnji seminar Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza.

Polaznici seminara

Seminar su otvorili veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Keiji Takiguchi, predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić i predsjednik Tehničke komisije Ivan Zafranović Sensei. 

Nakon službenog otvorenja svečano su uručili diplome Robertu Maliću i Predragu Jukiću za crni pojas 5. Dan Aikikai.

Ivan Zafranović Sensei

Seminar su vodili članovi Tehničke komisije, predstavnici tri stilske linije unutar svjetske Aikido organizacije Aikikai; Ivan Zafranović 5. Dan, Robert Malić 5. Dan i Jakša Alfirević 3. Dan.

Robert Malić Sensei

Događaju je prisustvovalo 80-ak aikidoka iz hrvatskih oficialnih Aikikai klubova i nekolicina gostiju ih Slovenije i BiH. U dobroj atmosferi i prijateljskom duhu, aikidoke su imale priliku isprobati mnoštvo različitih tehnika i sakupiti mnoga nova znanja koja su velikodušno dijelili instruktori Tehničke komisije.

Jakša Alfirević Sensei

Nakon 3 sata interesantnih treninga održavala su se službena polaganja za Dan stupnjeve (crni pojasevi) ispred Tehničke komisije koju su činili uz tri voditelja seminara i Predrag Jukić 5. Dan i Robert Gorički 3. Dan.

Ispitima je pristupilo 11 aikidoka iz raznih klubova i svi su uspješno položili. Čestitamo im! おめでとうございます! 

Tehnička komisija i kandidati za polaganja

Polagači:

Ozren Eterović         AK Musubi                  -1. Dan
Petar Guliš               AK Izvor                       -1. Dan
Patrik Guliš              AK Izvor                       -1. Dan
Ana Ternjej              AK Izvor                       -1. Dan
Petra Bezić              AK Takemusu Giri      -1. Dan
Klara Meštrović      AK Takemusu Giri      -1. Dan
Ante Vidić                AK Šibenik                   -1. Dan
Stipe Kučić              AK Šibenik                   -1. Dan
Anton Vahčič          AK Ljubljana                -1. Dan
Rijad Makić             AK Bihać                      -2. Dan
Goran Kalinić          AK Takemusu Giri      -3. Dan

Zvijer u Musubiju

Iako već godinama u Musubiju stvaramo prave Aikido zvijerke, u petak nas je u dvorani iznenadila jedna velika međunarodna zvijer – Bob Sapp (poznat i kao “The Beast” tj. Zvijer), svijetski poznata legenda borilačkih sportova, MMA-a i američkog nogometa!

Bob Sapp

U subotu 21.01. je Zvijer bio glavni domaćin borilačkog spektakla “Munja Fighting Championship” održanog u Kutiji Šibica, a večer prije je spektakularno banuo tijekom treninga. Razodjeven od pasa na gore i urlikajući poput zvijeri, utrčao je na tatami usred dvorane!

Nakon prvobitnog iznenađenja, svi prisutni su oduševljeno započeli pljeskati i navijati, a osmijesi i izrazi čuđenja su se širili kroz cijelu dvoranu. 

Bob “the Beast ” Sapp nas je sve pozdravio i čak progovorio koju riječ hrvatskog. Oduševio nas je svojom pristupačnošću, energijom i pozitivom – zaključak svih je bio: koliko je velik toliko je i drag 🙂

Osim svojim dolaskom, Sapp nas je počastio i prilikom da se poslikamo s njim što su mnogi s veseljem prihvatili.

Cijelo ovo iznenađenje je zasluga prijatelja kluba i organizatora MFC natjecanja – Ljubiše Grabovca. Ljubo je vlasnik obližnjeg kafića u koji se najradije odemo odmoriti i podružiti i u kojem se osjećamo kao doma – Caffe de Toss.

Hvala Gazda Ljubo! 😉

Veliki dan za Musubi!

Početkom svake godine se u Japanu održava Kagamibiraki ceremonija, jedna od najvećih proslava u godini unutar Aikikai-a glavne svjetske Aikido organizacije. Na toj proslavi se također održava i ceremonija dodjele visokih Dan zvanja (crni pojasevi) koja se odvija samo jednom godišnje. 

Tako je ove godine to zbivanje bilo od velikog značaja za Aikido klub Musubi pošto je na njemu Predragu Jukiću, voditelju (Dojo-cho) kluba, bio dodjeljen Godan (5. Dan) Aikikai čime je dano veliko priznanje radu i znanju Senseija Jukića, a ujedno i veliko priznanje hrvatskoj krovnoj Aikido organizaciji – Hrvatskom Aikido Savezu i njegovom vodstvu.

Također od velikog značaja je da je na ovogodišnjem Kagamibirakiju 5. Dan također dodjeljen i Robert Malić Senseiju, voditelju AK Bonaca iz Splita i jednom od ključnih ljudi u HAS-u.

Velika zasluga na ovako velikom priznanju ide Ivan Zafranović Senseiju, tehničom direktoru HAS-a i Daniel Toutain Senseiju, mentoru hrvatske Iwama ryu grupacije radi svojeg zalaganja i nesebičnog davanja.

Iskrene čestitke na novim visokim stupnjevima i HAS-u na velikom napretku! おめでとうございます! 

Poveznicu na službenu Aikikai stranicu i popis dodjeljenih stupnjeva možete naći OVDJE