Pregled 2016. u Musubiju

Bliži nam se još jedan kraj kalendarske godine pa da se prisjetimo što se zbivalo u Aikido klubu Musubi tijekom 2016. Godine. Uz redovite, sistematski organizirane treninge i polaganja za kyu stupnjeve, imali smo još mnoštvo različitih događanja:

Već tradicionalno započeli smo godinu sa Zimskim shugyom na koji se odvažilo dvanaest Musubijevaca.

Na seminaru Hrvatskog Aikido Saveza u Zagrebu 05. i 06. ožujka smo dobili mnoštvo novih Aikikai Dan stupnjeva, nekih novih i nekih starih. Jadranko Filipčić je položio za 1. Dan, Davor Karlović za 2. Dan, dok su Rade Sikirić i Tomislav Kušanić položili za 3. Dan.

Po treći put organiziran najveseliji trening u godini – Međugeneracijski trening s mališanima i velikima.

21. svibnja održana polaganja polaganja uzrasta od 6 do 12 godina na kojem je prisustvovalo 17 malih Musubijevaca.

Oženili smo dvoje mladih Musubijevaca Barbaru i Ozrena koji su se pronašli u Musubiju i postali naši prvi Musubi supružnici.

Od 08. do 10. lipnja smo sudjelovali na Sajmu udruga u organizaciji Grada Zagreba gdje smo prezentirali rad i aktivnosti kluba.

Od 01. do 03. srpnja su se održavao Ljetni shugyo tj. intenzivni treninzi u Musubiju gdje se kroz tri dana odradilo više od 18 sati treninga  .

Nakon ljetne stanke u subotu 03. 09. smo otvorili novu sezonu treninga u Musubiju za predškolce, osnovnoškolce i odrasle.

Musubi Dojo-cho Predrag Jukić imao jedinstvenu priliku trenirati izvorni Daito ryu aikijujutsu na individualnim treninzuima s Raoul Rossbach Senseiem iz Njemačke.

01. listopada sudjelovali na demonstraciji borilačkih vještina povodom dana Japana u organizaciji Veleposlanstva Japana.

21.10. Musubi Dojo-cho Predrag Jukić postao otac po drugi put! Tada je na svijet došao mali Daniel 🙂

Nastavili s projektima za mlade Grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom

Prikazali novi logo kluba i logo animaciju napravljeno od strane Hrvatske udruge digitalnih umjetnika.

Dodjeljene trenerske licence instruktorima iz AK Musubi.

Proslavili nadolazeće blagdane i rođendan O Senseia na tradicionalnom Musubi Christmas Special Keiku.

Također neka od bitnih zbivanja u 2016. na kojima smo sudjelovali ili su bili od značaja za klub:

Musubi Dojo-cho Predrag Jukić bio na 10-odnevnom uchi deshi kampu kod Daniel Toutain Senseia u Aywailleu u Belgiji.

Seminar Hrvatskog Aikido Saveza održanog 05. i 06. ožujka u Zagrebu.

Seminar Daniel Toutain Senseia 14. i 15. svibnja u Zagrebu.

Trenirali Daito ryu s Raoul Rossbach Senseiem u Zagrebu .

Hrvatski Aikido Savez, kojeg je dio i AK Musubi, je primljen u punopravno članstvo Svjetske Aikido Federacije IAF.

Seminar Daniel Toutain Senseia u Ljubljani.

Christmas Special Keiko 2016.

Već tradicionalno u ovo predblagdansko doba se u Aikido klubu Musubi održava Specijalni Božićni trening kojim se u malo svečanijem ozračju osvrnemo na duhovnost i ezoteriju isprepletene kroz Aikido i ujedno proslavimo rođendan Osnivača Aikida Morihei Ueshibe koji je bio 14. prosinca.

Kroz dječiji trening smo se malo više igrali, udružili predškolce i školarce i zajedno napravili slavlje uz japanske grickalice, mochi kolačiće i zdrave sokove.

I odrasli su se nakon interesantnog i poučnog treninga imali prilike podružiti na Christmas Special Keiko after partyju.

Želimo Vam svima čestite blagdane, puno dobrih treninga i sretnu Novu 2017.!

Posljednji ovogodišnji Yudansha trening i dodjela trenerskih licenci instruktorima Musubija

Po posljednji put u ovoj kalendarskoj godini je održan napredni trening za crne pojaseve i više kyu stupnjeve poznatiji kao Yudansha trening. Treningu su se odazvali aikidoke Iwama Ryu linije iz cijele Hrvatske i također prijatelji aikidoke iz Slovenije.

Sudionici Yudansha treninga

Izuzetno interesantan trening je vodio Ivan Zafranović Sensei uz malu pomoć Musubi Dojo-choa Predraga Jukića. Na treningu se obrađivalo gradivo borbe sa štapom (kumi jo), obrana od noža (tanken dori) i tehnike tijela (taijutsu) .

Predrag Jukić Sensei, Ivan Zafranović Sensei i Tonči Tadić predsjednik HAS-a

Nakon treninga je bila ceremonija dodjela trenerskih licenci instruktorima iz Musubi dojoa. Ove jeseni su po prvi puta u povijesti hrvatskog Aikida dodjeljene  licence za ovlaštene Aikido trenere pod pokroviteljstvom Hrvatskog Aikido Saveza i Hrvatskog Olimpijskog Odbora. Tako je i Musubi dojo imao privilegiju i čast da se našim instruktorima također dodjele. Čestitamo instruktorima na uspjehu!

Također su nakon treninga bila i polaganja Iwama Ryu buki waze na kojem su polagači pokazali visoki nivo znanja i zalaganja. Drago Tole i Stjepan Stašević, čestitamo na izvrsno odrađenom zadatku!

I na kraju cijelog Aikido događanja bilo je uvijek ugodno druženje na tatamijima u ugodnom ambijentu s dragim prijateljima i kolegama. 

Musubi logo reveal

Hrvatska udruga digitalnih umjetnika HUDU nam je velikodušno izradila i donirala kratku animaciju poznatog japanskog Musubi kanji-ja i kaligrafije ensko kruga. 

Video pogledajte OVDJE!

Uštedom sredstava na doniranoj animaciji, kupili smo sportski poligon za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Na izradi animacije je sudjelovalovao tim stručnih članova HUDU-a: Filip Gašparović Melis, Maja Raos Melis i Franjo Jurković.

Svojim uratkom HUDU je razveselio Musubijevce, a naročito one najmlađe! 

Puno hvalaaaaa! 🙂

Projekti Musubija i Grada Zagreba

Nakon uspješne dvije godine provedenih projekata Aikido kluba Musubi za mlade Grada Zagreba, nastavili smo i dalje suradnju s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Tako smo nastavili s projektima pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“, „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ i započeli s novim pod nazivom „Postavjem borac – bolji čovjek za bolje sutra“.

Projekti su namjenjena učenicima srednjih škola tj. uzrastima od 15 do 18 godina i njihov cilj je da kroz interesantne i poučne radionice privučemo čim više polaznika koji će jednog dana stasati u kvalitetne Aikidoke u jednim od zagrebačkih škola tradicionalnog Aikida i svojim znanjem i stečenim vrijednostima dalje širiti Aikido vrijednosti. Na tim trening radionicama praktikanti uče osnove Aikida, kultiviraju samosvijest i elastičnost, motoriku, ravnotežu i koordinaciju, pažnju, samokontrolu, sigurnost kao i snažnu volju i miran duh, te poštovanje prema sebi i drugima.

Želja je da se kroz stečena znanja polaznicima približe vrijednosti i principi vještine Aikida te da ih se uputi i pripremi za daljnji nastavak ozbiljnog treniranja i pračenja tog cijeloživotnog puta i školovanja. Naglasak u projektima su današnje aktualne teme mladih, a to su pitanja nasilja u školama i među mladima te mladi i njihovo slobodno vrijeme.

Kako danas često čujemo i čitamo u medijima o nasilju među mladima u školi i izvan nje, o bullyingu, verbalnom i emocionalnom nasilju, odlučili smo započeti s projektom „Aikidom protiv nasilja“ u kojem se praktikanti uz osnovne vježbe i tehnike Aikida uče nenasilnom riješavanju sukoba te osnovnim principima tehnika samoobrane. Aikido, iako moćna i opasna borilačka vještina, poznata je po svojoj pacifističkoj filozofiji i nenasilnom izvođenju tehnika te nenasilnoj imobilizaciji napadača i poziva nas da prepoznamo moć primijenjene nenasilja kao način njegovanja mira u svijetu. Kroz svoje tehničke i filozofske principe praktikante se uči kako Aikido vrijednosti prenijeti u svakodnevni život i na taj način pomoći sebi i okolini, ali ih se i putem Aikido-a uči razviti osjećaj samopoštovanja, osjećaj suosjećanja i poštivanja života. Samim time, kroz tehnički aspekt, mladi će učiti kako učinkovito zaštititi sebe, ali zaštititi i napadača, kako nenasiljem izbjeći nasilni sukob i kako uspješno riješiti konflikte kako unutar njih samih, tako i u okruženju u kojem se nalaze.

Također jedno od sve aktualnijih pitanja mladih je kako kvalitetno i zabavno provesti slobodno vrijeme? Ogroman pritisak obavezama i manjak slobodnog vremena za rekreaciju je postao veliki problem mladih danas te  sve je učestalije da mladi umjesto da se druže i rekreiraju, ostaju doma zatvoreni unutar četiri zida. Projektom „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ želi se mlade privući prekrasnoj i plemenitoj vještini uz koju će ujedno rekreirati, stjecati nova poznanstva i kroz zanimljiv program učiti vrijednosti koje nosi Aikido. Uz uobičajeni pristup učenja tehnika, kretanja, padova i rada s japanskim oružjem, također se uči i o japanskoj tradiciji, povijesti, filozofiji, a čak jednim malim djelom  i japanski jezik.

Projektom „Postavjem borac – bolji čovjek za bolje sutra“ smo htjeli da kroz treninge Aikido-a koji su ujedno i mjesto gdje se odvijaju i odgojni procesi, mladima na zabavan i zanimljiv način nudi prostor gdje će ostvariti svoj puni potencijal kroz bavljenje jednom plemenitom vještinom, a i gdje će se kroz treninge transformirati u kvalitetne mlade ljude. Prvotno bi mlade uključili u rad dječjih grupa gdje bi se susreli i educirali u radu s djecom. Jedan dio mladih, uključili bi u rad s djecom s poteškoćama. Kroz edukaciju i direktan rad s djecom, te kroz pomaganje onim potrebitima u lokalnoj zajednici kod mladih bi stvorili „interakcije u procesima individualizacije, socijalizacije i inkulturacije, dakle prostor samoaktualizacije i ostvarenja osobnosti“ te time kod mladih usađivali prave vrijednosti Aikidoa, kao i dali mladom čovjeku prostor gdje će razviti svoju empatiju, svoje „božansko srce“ prema onima slabima, te, vrijednosti koje usvoje kroz ovaj projekat su one trajne vrijednosti kojima mlada osoba postaje bolji čovjek za bolje sutra.

HAS Split 2016.

22. i 23. listopada u Splitu održan je seminar  Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza (HAS) na kojem su sudjelovali klubovi unutar HAS-a cijele Hrvatske.

Seminari Tehničke komisije se odvijaju dva puta godišnje i velikog su značaja za sve članice HAS-a jer se osim dobrog druženja i dobrih treninga, tamo održavaju i ispiti za Dan stupnjeve (crni pojasevi) priznati od Svjetske Aikido Federacije (IAF) i Aikikai fundacije. HAS kao krovna Hrvatska Aikido organizacija je jedina ovlaštena za držanje takvih ispita i dodjeljivanje Aikikai diploma.

Trening-seminare su vodili članovi Tehničke (ispitne) komisije HAS-a  Ivan Zafranović Sensei 5.Dan, Robert Malić Sensei 4. Dan i Jakša Alfirević Sensei 3. Dan. Na interesantnim treninzima su tri voditelja prikazali tri pristupa Aikidu i tehničke detalje svojstvene njihovim školama i stilovima.

Naravno ovakva događanja uz dobre treninge prati i dobro druženje van tatamija.

Čestitamo svim polagačima na uspješnim  polaganjima! おめでとうございます!

Toutain Sensei po prvi put u Ljubljani

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Jedan od najboljih učenika legendarnog Morihiro Saito Shihana i svjetski priznati učitelj Aikida, Daniel Toutain Sensei je po prvi put držao Aikido seminar u Ljubljani. 

Toutain Sensei demonstrira pravilno izvođenje ken suburija

Iskoristili smo priliku prisustvovati takvom događanju, naročito kada Sensei tako velikog kalibra dođe nedaleko Zagreba. Tako je uz pedesetak aikidoka iz različitih zemalja regije prisustvovalo i osam Musubijevaca.

Malo mutni Musubijevci

Iako je naizgled seminar bio označen bazičnim gradivom, bio je isprepleten iznimno naprednim detaljima unutar osnovnih vježbi i tehnika što je činilo ovaj seminar vrlo zahtjevnim i za početnike i za naprednije aikidoke.

Kao i uvijek na ovakvim događanjima, svi polaznici su napravili jedan veliki korak naprijed u napretku i kvaliteti svojih tehnika. 

Sretan dan za Musubi Dojo-choa

Velika i vesela Musubi familija je dobila pojačanje! Predrag Jukić voditelj (Dojo-cho) Aikido kluba Musubi je dobio sina!

U kući Jukića raste broj malih aikidoka i u petak 21.10. je na svijet došao mali Daniel i pojačao Musubi familiju.

Musubijevci su svojem Senseiju i supruzi Vedrani čestitali na prinovi prekrasnim buketom cvijeća!

乾杯! 

Hrvatska primljena u IAF

Od 27. rujna do 02. listopada održan je kongres krovne svjetske aikido organizacije –  Svjetske Aikido Federacije (International Aikido Federation – IAF) koji se održava svake četiri godine. Kongres je održan u Takasakiju, oblasti Gunma u Japanu i na njemu su se našli uz predsjedništvo IAF-a predstavnici aikido saveza zemalja cijelog svijeta.

Predsjedništvo IAF-a

Kongres je bio od velikog značaja za Hrvatsku i hrvatski aikido jer je Hrvatski Aikido Savez (HAS) primljen u punopravno članstvo IAF-a i time je dano veliko priznanje radu vodstva HAS-a i klubova unutar Saveza. Godine truda i marljivog rada unutar HAS-a urodile su plodom i tako je Hrvatska uz Mađarsku, Maroko, Kirgistan, Grčku, Egipat, Litvu, Španjolsku, Ukrainu i Kolumbiju postala član jedne velike aikido obitelji.

Predstavnici novih članica IAF-a

Hrvatsku su na kongresu predstavljali dr. Tonči Tadić predsjednik HAS-a i Robert Malić dopredsjednik HAS-a. Uz prisustvovanje na tako velikom događaju, naši predstavnici su imali prilike sudjelovati i na treninzima koje su držali uz predsjednika IAF-a Doshu Moriteru Ueshibe i razni svjetski poznati Shihani.

Robert Malić, Doshu Moriteru Ueshiba i Tonči Tadić

Sudionici treninga u sklopu kongresa

Čestitke vodstvu Hrvatskog Aikido Saveza na velikom uspjehu i stavljanju Hrvatske na svjetsku mapu važnih aikido sila! Također čestitke i svim novim primljenim zemljama članicama! おめでとうございます!

Dan Japana 2016.

U sklopu Japanske kulturne jeseni i u organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj već tradicionalno je na Rooseveltovom trgu ispred Mimare održan Dan Japana. 

1. listopada su znatiželjnici, prolaznici i ljubitelji Japana i istočnjačke kulture imali priliku sudjelovati u različitim radionicama, predavanjima i prezentacijama vezanim uz japansku kulturu, tradiciju, gastronomiju i pop-kulturu. Tako se moglo prisustvovati predavanjima o japanskoj pop kulturi, super brzom vlaku Shinkansenu, igri Go i o haikuu. Zatim cosplay i harajuku fashion natjecanju, prezentaciji ikebane, origamija i japanske kuhinje te demonstracijama borilačkih vještina.

Na demonstraciji bolačkih vještina se moglo vidjeti judo, karate, kendo, nanbudo, kyudo, ninjutsu i naravno aikido. Aikido demonstraciju je kratkim uvodnim govorom otvorio Ivan Zafranović Sensei, tehnički direktor Hrvatskog Aikido Saveza, a aikido su predstavljali aikidoke iz aikido klubova Izvor, Musubi i Ivanić Grad.

Aikidoke s Veleposlanikom Japana u Hrvatskoj Nj.E. Keiji Takiguchi

U sklopu Japanske kulturne jeseni se također može prisustvovati koncertima pijanistice Yoko Nishii, Tokijskom simfonijskom orkestru i bubnjara Zaondekoza te ciklusu japanskog filma u Kinu Tuškanac.

Ponovni susret s Daito Ryu-om

Samo je šačica učitelja direktne linije Daito ryu aikijujutsu škole ovlašteno za podučavanje te vještine diljem svijeta, a mi smo imali priliku i čast trenirati s jednim od njih – Raoul Rossbach Senseiem, predstavnikom Daito ryu-a u Berlinu.

Da podsjetimo, Daito ryu je tehnička preteča aikidu i Osnivač aikida Morihei Ueshiba je dugo i intenzivno izučavao ovu vještinu te primio največa priznanja od svog učitelja legendarnog Sokaku Takede.  Danas ima mnogo linija te škole, a jednu od rijetkih direktnih linija učenja (od Sokaku Takede) vodi svjetski priznati Katsuyuki Kondo Shihan koji je Rossbach Senseia ovlastio za podučavanje. 

Grupa odvažnih aikidoka je iskoristila priliku iskusiti tu stranu povijesti aikida kroz treninge koji su se odvijali u prostorijama AK Izvor. Rossbach Sensei je kroz prikaz znanja ponovo dočarao samurajski duh onog vremena koji je jako izražen kroz tehniku i etiketu Daito Ryu-a. Vrlo močne tehnike nisu ostavile nikog ravnodušnim, a na svima koji su se iskušali u tehnici vidio se osmijeh na licu koji je nadjačao bol izazvanu vrlo oštrim tehnikama.

Musubi Dojo-cho Predrag Jukić je imao izuzetnu privilegiju individualno trenirati s Rossbach Senseiem učeći zahtjevnije tehnike i naprednije principe izvođenja. 

Raoul Rossbach Sensei i Musubi Dojo-cho Predrag Jukić nakon intenzivnog treninga

Otvorenje sezone u Musubiju i prvi ovosezonski Yudansha trening u Izvoru

Nakon jednomjesečne ljetne stanke vrijedno smo krenuli u novu sezonu treninga. Najprije se  u Musubiju krenulo s treninzima otvoranjem sezone 2016./’17. u subotu 03. 09. na uobičajenom mjestu u Savskoj cesti.

U nedjelju smo nastavili s Yudansha treningom namjenjemin za crne pojaseve i naprednije kyu stupnjeve koji se održao u AK Izvor na Velesajmu. Treningu su se pridružil aikidoke iz svih djelova Hrvatske i također iz Slovenije i BiH.

Treninzi u Musubiju se nastavljaju po starom rasporedu i dobro došli su svi bez obzira na dob i spol!

Ljetni shugyo 2016.

Kako je to već uobičajeno u AK Musubi, na ljeto pred kraj sezone treninga se održavaju intenzivni treninzi poznatiji kao shugyo. Cilj shugya je da svojim polaznicima pomiče fizičke i mentalne granice te granice njihovog tehničkog umijeća. 

Tako su se od 01. do 03. 07. održavali ranojutarnji i poslijepodnevni treninzi na koje se odvažilo 12 Musubijevaca, a kroz tri dana treniranja se odradilo čak 18 sati treninga. 

Iako su ove godine vremenski uvjeti bili blagi prema sudionicima shugya, program koji su prolazili ih nije uopće štedio. Dan je započinjao ranojutarnjim dijelom s meditacijom i vježbama vitalnosti i snage. Na to bi se nadovezali intenzivnim radom suburija s bokkenom i jo-om, i nakon toga bi se odrađivalo vrlo napredno gradivo rada s oružjem poput primjena kata sa štapom ili borbe s mačem.

Popodnevni treninzi su bili nadovezivaje na rad s oružjem, zatim obrana od oružja te vrlo intenzivni i napredni treninzi goloruke borbe tj. taijutsu.

Pohvale i čestitke svim sudionicima na odvažnosti, trudu i radu!

Tjedan udruga, Zagreb 2016.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, potaknut inicijativom i uvijek velikim odazivom različitih udruga koje djeluju na području Grada Zagreba, već je 16. godinu zaredom organizirao manifestaciju Tjedan udruga koja je trajala od srijede 08. do petka 10. lipnja.

Cilj ove akcije je upoznavanje šire javnosti s radom udruga, programima koji se provode te s članovima udruga.

Tjedan je otvorio zagrebački gradonačenik Milan Bandić.

Tako je i Aikido klub Musubi sada već drugu godinu zaredom sudjelovao na toj manifestaciji i na svome štandu svima zainteresiranima prezentirao djelovanja i aktivnosti kluba, te aikido općenito.

Aiki svadba

Musubi (結び)je povezivanje, zbližavanje, ujedinjavanje… Musubi doslovno predstavlja čvor tj. vezanje, ali simbolizira proces odvajanja od svega negativnog i povezivanje s pozitivnim što stvara ravnotežu i harmoniju. Musubi je simbol beskonačnog kruženja energije, proces bez početka i bez kraja. Ono počinje pročišćenjem i prilagodbom i postiže se svakodnevnom težnjom prema kvalitetnijem životu i savršenstvu.

Tako su se Barbara i Ozren, dvoje mladih, a starih Musubijevaca međusobno vezali jedno za drugo što su učinili i službenim kod matičara stupajući u brak.

Aiki mladenci

Njih dvoje se susrelo na tatamijima u Musubiju tražeći aikido i pronašli su jedno drugog. Postali su dio jedne vesele obitelji aikidoka i sve uveselili svojim iskorakom u bračne vode. 

I Musubi familija je imala čast prisustvovati u prekrasnom vjenčanom slavlju koje se održalo nakon službenih potpisa i na kojem su se u veseloj i ugodnoj atmosferi družili obitelj i prijatelji mladenaca.

Na slavlju se održala još jedna simpatična i neformalna vjenčana ceremonija pošto su mladenci iskazali želju da ih njihov Sensei Predrag  također poveže na sebi svojstven način, što je on sa velikim oduševljenjem i ponosom prihvatio. Ceremoniju je označilo simbolično vezivanje pojaseva oko mladenaca, potom vezivanje njihovih pojaseva jedan za drugog čime postaju jedna cjelina te sudbonosno izgovaranje riječi (umjesto „da“) onegaeshimasu!

Aikido je put harmonije, sklada, ljubavi… Barbara i Ozren su na pravom putu 🙂

Polaganja dječje grupe 2016.

21. svibnja održana su polaganja dječje grupe uzrasta od 6 do 12 godina Aikido kluba Musubi. Polaganju je pristupilo 16 mladih Musubijevaca koji su pred komisijom pokazali stečeno znanje potrebno za stupanj koji se polagao.

Polagači su prilikom polaganja pokazivali poznavanje pravilnog ponašanja za vrijeme treninga (klanjanje, pozdravi), zatim poznavanje ispravnog zagrijavanja i istezanja te tehnički dio potrebnog gradiva. Tehnički dio je obuhvaćao ispravno držanje (stav), kretanje, poznavanje padova, osnovne vježbe s oružjem i vježbe u paru. 

Kandidati za zahtjevnije pojaseve su morali pokazati i konkretne tehnike samoobrane (ikkyo, irimi nage) i poznavanje svih suburija s kenom (pokreta s mačem).

Potporu polagačima su pružali prijatelji i obitelj koja je također prisustvovala sa strane i bodrila svoje najmilije.

Polagači i njihova potpora

Svi polagači su pokazali zavidno poznavanje gradiva te uspješno položili stupnjeve koje su polagali, a svoju obitelj i učitelje učinili ponosnima. Čestitamo svima na uspjehu!

Nakon polaganja svima su dodjeljeni novi pojasevi i diplome.

Toutain Sensei - Zagreb 2016.

14. i 15. svibnja je na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji HAS-a i AK Izvor, održan Međunarodni aikido seminar pod vodstvom Daniel Toutain Senseia.

Sudionici jutarnjeg treninga

Seminar su otvorili predsjednik HAS-a dr. Tonči Tadić, zatim japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija, g. Keiji Ide te predstavnik Ureda gradonačelnika.

Na seminaru je sudjelovalo sedamdesetak aikidoka iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja poput Slovenije, Srbije, BiH, Italije.

Sudionici seminara su imali prilike kroz devet sati treninga vježbati s Toutain Senseiem koji je kroz tehnike oružja i tehnike tijela darežljivo prenosio veliku količinu znanja. Sensei bi neumorno pomagao u ispravljanju detalja i objašnjavanju važnih aikido principa poput pravilnog kretanja, hanmija, pozicije tijela i slično. Sensei je nanovo oduševljavao, kako svojim znanjem i vještinom, tako i svojom skromnošću i pristupačnošću.

Tijekom treninga su se učile i demonstrirale različite tehnike tijela (taijutsu) s naglaskom na irimi nage i morote dori kokyu ho, a s oružjem je naglasak bio na štapu (jo) i vrlo naprednom gradivu primjene kate od 31 pokreta.

Također kao i svaki put seminar je bio popraćen i ugodnim druženjem van tatamija..

3. Međugeneracijski trening u Musubiju 2016.

Po treći put su se zajedno na tatamijima u Musubiju susreli najmlađi i oni malo stariji Musubijevci na najveselijem treningu u godini – Međugeneracijskom treningu.

Musubijevci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta razmjenjivali su svoja znanja, iskustva i dojmove s Musubijevcima odraslih grupa. Stariji članovi su svojim stečenim znanjem i iskustvom pomagali mlađim aikidokama dok su mlađi svojim poletom, znatiželjom i iskrenošću u radu inspirirali starije te ih podsjetili na vrijednosti dječije radoznalosti koja je vrlina u procesu učenja i napretka. 

Nakon treninga, međugeneracijsko druženje se i dalje nastavilo na tatamijima uz japanske slastice i grickalice koje uvijek razvesele i male i velike Musubijevce. 

Novi DAN stupnjevi i Aikikai diplome u Musubiju

Na Sportskom susretu Hrvatskog Aikido Saveza održanom 5. i 6. ožujka u Zagrebu, Aikido klub Musubi je pojačao svoje redove crnih pojaseva s čak četiri nova DAN zvanja, a dodjeljene su i tri Aikikai diplome za prijašnja polaganja.

Po prvi put u povijesti hrvatskog Aikida dodjeljene su diplome hrvatskim aikidokama izravno iz Japana. Do nedavno su diplome u Hrvatsku dospjevale preko već ustoličenih Aikikai organizacija stranih država, ali od priznanja Hrvatskog Aikido Saveza od strane krovne svjetske Aikido institucije – Aikikai-a, HAS direktno komunicira s Japanom po pitanju diploma i ostalih pitanja.

Tako su i naši Musubijevci dobili diplome za prije položene DAN stupnjeve crnih pojaseva iz Aikida:

Veronika Sabo – shodan (1. Dan)

Jerko Rebić – shodan (1. Dan)

Rade Sikirić – nidan (2. Dan)

Čestitamo!

Primatelji diploma Sikirić, Sabo i Rebić sa svojim Senseiem Predragom Jukićem

Nakon dodjela diploma održana su polaganja za DAN stupnjeve ispred Tehničke komisije HAS-a gdje je Musubi napravio jedan ogroman skok naprijed uspješnim polaganjima svojih članova. Hvale vrijedna polaganja koja je bilo zadovoljstvo gledati,  pokazala su kvalitetu i  discipliniranost polagača te kvalitetu i ozbiljnost rada Aikido kluba Musubi.

S polaganja…

Polagači:

Jadranko Filipčić – shodan (1. Dan)

Davor Karlović – nidan (2. Dan)

Tomislav Kušanić – sandan (3. Dan)

Rade Sikirić – sandan (3. Dan)

Polagači Filipčić, Kušanić, Sikirić i Karlović s Predsjednikom ispitne komisije Zafranović Senseiem i ponosnim voditeljem AK Musubi, Jukić Senseiem

Od srca čestitke svim polagačima, Musubi se ponosi vama!

 A svom Sensei-ju ste donijeli beskrajan osmijeh na licu… 🙂

Sportski susret i seminar Tehničke komisije HAS-a, Zagreb 2016.

05. i  06. ožujka održan je Nacionalni sportski susret i seminar Tehničke komisije Hrvatskog Aikido saveza na kojemu je sudjelovalo 80-ak aikidoka iz Aikido kluba svih djelova Hrvatske. 

Sudionici HAS-ovog susreta

Susret se održavao u prostoru AK Izvor u Zagrebu, a vodili su ga članovi Tehničke komisije HAS-a Ivan Zafranović Sensei, Robert Malić Sensei, Predrag Jukić Sensei, Jakša Alfirević Sensei i gost Robert Gorički Sensei. Svatko od voditelja je u svom segmetu treninga podučavao tehnike pristupom karakterističnim za školu koju predstavljaju gdje su polaznici susreta imali prilike isprobati već poznate im tehnike prikazane na malo drugačiji način.

Voditelji susreta

Ovaj HAS-ov susret je od velikog značaja jer su po prvi put u povijesti hrvatskog Aikida, bez posrednišva neke strane federacije, dodjeljene diplome glavne krovne Aikido organizacije Akikai hrvatskim aikidokama. Time je učinjen još jedan veliki iskorak naprijed i dano još jedno veliko priznanje radu vodstva Hrvatskog Aikido saveza i hrvatskoj Aikido zajednici pod okriljem Aikikai organizacije.

Dodjela Aikikai diploma

Tehničak komisija: Jukić, Malić, Zafranović i Alfirević

Uz treninge i dodjele diploma, također se održalo i službeno polaganje za dan stupnjeve crnih pojaseva ispred Tehničke komisije. Na polaganje je pristupilo osmero aikidoka koji su pokazali svoje znanje pred komisijom i uspješno položili ispite. 

Ispiti za dan stupnjeve

Čestitamo polagačima iz: Vlatku Košturijaku i Stjepanu Staševiću iz AK Izvor na shodanu, Srđanu Oršuliću i Borisu Segviću iz AK Bonaca na shodanu i iz našeg AK Musubi; Jadranku Filipčiću na shodanu, Davoru Karloviću na nidanu te Rade Sikiriću i Tomislavu Kušaniću na sandanu! Bravo momci!

Uchi deshi kod Toutain Senseia

Musubi dojo-cho Predrag Jukić i AK Izvor dojo-cho Ivan Zafranović sa svoja tri učenika su proveli napornih, ali uzbudljivih i nadasve poučnih tjedan dana u prekrasnom Sakura dojou u Aywailleu u Belgiji gdje su svakodnevno trenirali po 5 i više sati s fenomenalnim Daniel Toutain Senseijem.

Toutain Sensei objašnjava ikkyo tehniku

Aywaille je mali i vrlo privlačan gradić s nešto više od 10 000 stanovnika koji se nalazi nedaleko Liegea i u kojem se nalazi vrlo moderan i sofisticiran Sakura dojo. Vlasnik dojoa Michel Close ga je izgradio sa idejom održavanja tzv. uchi deshija tj. treniranja i boravljenja u krugu dojoa gdje svi učesnici zajedno treniraju, žive, čiste, kuhaju i obavljaju sve dužnosti koje se očekuju za vrijeme boravljenja kako se to radi i u Ibaragi dojou u Iwami u Japanu. Dojo je iznimno uređen i prepun svakakve high-tech aparature poput projektora i kino platna koje se spušta iz stropa pa u šali znamo reči da je to dojo Bruca Waynea (Batman). Također se u sklopu dojoa nalazi i stambeni dio koji prima 15-ak stanara, prostrana kuhinja s najmodernijim kuhinjskim aparatima, ogromna blagovaona, sanitarni dio, prostorija za pranje veša i dnevni boravak u kojem se na televizoru mogu gledati aikido dvd-i.  

Sakura dojo 

Sakura dojo 

Daniel Toutain Sensei je jedan od najpoznatijih učenika legendarnog Morihiro Saito Senseia (također i učenik legendarnih Masamichi Noro Senseia i Nobuyoshi Tamura Senseia) i poznat je diljem svijeta po svojoj kirurški preciznom pristupu tehnici i zadivljujučoj brzini izvedbe. Na uchi deshiju smo imali prilike u tih tjedan dana odraditi skoro 40 sati treninga sa Senseiem. Počevši s ranojutarnjim treningom koji bi započeo s meditacijom i nastavio se sa suburijim, kroz cijeli dan smo vrlo detaljno prolazili gradivo tehnika tijela i rada s oružjem. Sensei je kroz treninge neumorno naglašavao važnost pravilnog kretanja tijela, na radu kukova, na izvedbi tehnike bez uporabe sile i naravno na uvijek neizbježne suburije s mačem.

Shiho nage -Toutain Sensei (uke: Predrag Jukić)

buki waza na otvorenom 

Da lakše preživimo višesatne treninge nam je pomogla supruga Daniel Toutain Senseija; Sonia Tamioka-Toutain koja nas je svakodnevno uvodila u osnove Ashtanga Yoge uz koju smo radili na elastičnosti i disanju. Iako nimalo lake vježbe iz yoge, one su nam pomogle u bržem oporavku za slijedeći Aikido trening.

Daniel Toutain Sensei i Predrag Jukić

Uchi deshi radi održanja kvalitete rada prima ograničeni broj polaznika i tako su se nama iz Hrvatske pridružili i trojica prijatelja aikidoka iz Slovenije te aikidoke iz Njemačke, Belgije, Francuske, Škotske, Alžira i SAD-a.

Uz odlične treninge i pregršt novog znanja, uchi deshi je odlična prilika za stvaranje novih prijateljstava iz svih dijelova svijeta koja se nebi smijela propustiti.

Zimski shugyo 2015./'16.

Novu 2016. godinu smo započeli vrijedno vježbajući na vrlo intenzivnim ranojutarnjim i popodnevnim treninzima koji su se odvijali od nedjelje 03. siječnja do srijede 06. siječnja.

Svrha shugya je da se kroz teške treninge uz učenje aikida pomiču svoje granice bilo da su one fizičke ili psihičke. Ove godine su vremenski uvjeti  i nagli pad temperature pridodali težini samih treninga, a 12 Musubijevaca se hrabro dalo uhvatiti u koštac s izazovom.

Kroz više od 20 sati treninga unutar četiri dana, polaznici shugya su imali prilike prolaziti široki program aikido gradiva s dinamičnom izmjenom tehnika od osnova pa do vrlo napredinih. Jutra su započinjala s meditacijom i vježbama disanja, zatim s vježbama vitalnosti i jačanja (ki no renma) te sa suburijima i buki wazom tj. tehnike s mačem i štapom.  Popodnevni treninzi su bili posvećeni tai jutsu i buki dori tehnikama tj. tehnikama goloruke borbe i obrane od oružja.

Pohvale svim sudionicima Zimskog shugya na trudu, marljivosti i odvažnosti!

Categories: Arhiva