Pregled 2015-e u Musubiju

Prisjetimo se kako je izgledala 2015. godina u Aikido klubu Musubi. Uz uobičajene sistematski organizirane treninge i polaganja za kyu stupnjeve koji obilježavaju svaku tekuću godinu, sudjelovali smo u mnoštvu drugih aktivnosti i događanja:

– Započeli smo godinu s četverodnevnim Zimskim shugyom na kojemu je sudjelovalo 14 hrabrih Musubijevaca.

– Proslavili smo 20 godina rada u aikidu Musubi dojo-choa Predrag Jukić Senseia i njegovog kolege Ivan Zafranović Senseia.

– Povećali brojčano stanje crnih pojaseva polaganjem Jerka Valdevita na Seminaru tehničke komisije HAS-a 28.03. u Zagrebu.

– Održan Uskršnji special keiko, trening posebnog karaktera povodom Uskršnjih blagdana i komemoracije smrti O Senseia.

– Održan po drugi put Međugeneracijski trening gdje su se na veselom treningu susreli Musubijevci od 6 do 70 godina starosti.

– Krajem školske godine održano godišnje polaganje dječje grupe na kojem je sudjelovalo 15 mališana uzrasta od 6 do 12 godina.

– Sudjelovali na Sajmu udruga u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba 

– proslavili 10 godina suradnje između AK Musubi i Sportske sekcije ŽOZ-a Makabi Zagreb

– Nastavili s projektima za mlade Grada Zagreba pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“ i „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“.

– Završili sezonu treniniga 2014./’15. s trodnevnim vrućim Ljetnim shugyom za koji se odvažilo 12 Musubijevaca.

– Dobili smo “Musubi kutak” u našem omiljenom Café de Toss-u.

– Nakon ljetne pauze 05. 09. je otvorena nova sezona treninga 2015./’16.

– Sudjelovali smo u humanitarnoj akciji za pomoć djeci oboljele od bulozne epidermolize.

– Kraj kalendarske godine, O Senseijev rođendan i Božićne blagdane smo obilježili posebnim Božićnim special keikom i druženjem na klupskom domjenku.

Događanja na kojima je Musubi također sudjelovao tijekom 2015.:

– HAS-ov sportski susret – Zagreb 2015. 28. 03.

– Paolo Corallini 8. međunarodni  aikido seminar – Logatec (Sl) 24. – 26. 04.

– Daniel Toutain međunarodni aikido seminar – Zagreb 

– Daito Ryu Aikijujutsu seminar s Raoul Rossbach Senseiem – Zagreb 

– Koncert japanskog dua Hide-Hide u rezidenciji veleposlanika Japana – Zagreb 06. 10.

– Nacionalni seminar Tehničke komisije HAS-a – Split 24. i 25. 10.

– Prijateljski seminar između Hrvatske i Rusije s Mikhail Orlov Senseiem glavnim instruktorom Aikido Yuishinkai Rusije – Zagreb 

Christmas Special Keiko 2015.

U Aikido klubu Musbi se 19. prosinca već tradicionalno održavao tzv Christmas Special Keiko tj. Specialni Božićni trening posebnog blagdanskog ugođaja i karaktera.

Tim treningom smo obilježili nekoliko događaja koji se zbivaju krajem godine. Obilježili smo kraj kalendarske godine i još jednu uspješnu godinu kvalitetnih treninga i druženja u Musubiju, zatim blagdane koji nam se bliže i rođendan O Sensei Morihei Ueshibe koji je bio 14. prosinca.

Special Keiko se protegao kroz cijeli dan i u jutarnjem dijelu su najmlađi Musubijevci u rasponu od 3 do 12 godina imali kratak trening i veselo druženje uz japanske slastice i grickalice. Tada im se na kratko pridružio i „Djed Musubićnjak“ koji ih je sve darovao malim i slatkim aikido/japanskim darom.   

U popodnevnom dijelu treninga na kojem je sudjelovalo 30-ak odraslih Musubijevaca, govorilo se o ezoteriji, simbolizmu i duhovnosti u aikidu s naglaskom na elementima (zemlja, voda, zrak…) i njihovom vezom s napretkom i odrastanjem u aikidu.

Nakon treninga smo se podružili u veseloj atmosferi, piću, kolačima i grickalicama… 🙂

Musubi u akciji „Majica jedna donacije vrijedna“

Bulozna epidermoliza je nasljedna skupina bolesti koje karakterizira jaka osjetljivost kože, a kod nekih osoba i sluznice te se mogu pojaviti mjehuri i rane. Koža osobe koja boluje od ove bolesti nalik je leptirovim krilima, što znači da je osjetljiva na svaki pa i najmanji pritisak, trljanje i dodir nakon čega se mogu javiti bolne rane koje nalikuju opeklinama koje se znaju pojaviti i spontano. Ovisno o obliku bolesti rane cijele bez ili sa stvaranjem ožiljaka. U slučajevima stvaranja ožiljaka dolazi do sraštavanja, najčešće prstiju na rukama i nogama, te slabije pokretljivosti pojedinih zglobova. Često prsti na rukama potpuno srastu te šake izgledaju poput rukavica bez prstiju. Hod je jako otežan tako da brojni bolesnici trebaju invalidska kolica.

Osobe s buloznom epidemolizom stalno trpe bol. Ona je posljedica bolnih rana na kozi i na sluznicama.Zbog stalno prisutnih rana česta je i pojava infekcija kako kože tako i drugih organskih sustava, uzrokovanih različitim bakterijama. Bolest se javlja kod dvoje-četvero osoba na 100,000 stanovnika, svih rasa i etničkih skupina, a oba spola su jednako pogođena. Bolest nije uvijek vidljiva pri rođenju djeteta, tako da se kod blažih oblika bolesti prvi simptomi pokazuju tek kad dijete počinje puzati, hodati i trčati ili kad se adolescent krene aktivno baviti fizičkom aktivnošću.

Udruga DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize osnovano je s ciljem međusobnog povezivanja i organiziranja pomoći i podrške oboljelima od rijetkih bolesti i njihovim obiteljima. Tako je DEBRA započela s akcijom „Majica jedna donacije vrijedna“ u kojoj kupnjom majice pomažete u prikupljanju financijskih sredstava za pomoć oboljelima od ove zloćudne bolesti.

Tako su se i članovi Aikido kluba Musubi priključivši toj akciji malo potpomogli udruzi DEBRA u ostvarenju svojih ciljeva, a za uzvrat imamo lijepe majice koje s ponosom nosimo i koje nas podsjećaju kako je lijepo pomagati drugima.

Na žalost nisu svi Musubijevci koji su sudjelovali mogli biti prisutni prilikom slikanja, ali u svakom slučaju pozdrav i pohvala svima na sudjelovanju.

Više o udruzi DEBRA i njihovim projektima možete naći na njihovim stranicama www.debra.hr

Friendship seminar: Russia – Croatia

Na inicijativu Bojana Bopsića, voditelja Aikido kluba Bokuseki Sisak i u organizaciji Aikido kluba Izvor, u Hrvatsku je iz Rusije pozvan Mikhail Orlov Sensei. 

Sensei Orlov je voditelj Ten Shin Kan dojo-a iz Moskve te je glavni instruktor Aikido Yuishinkai Rusije i glavni predstavnik Ichikukai dojo-a u Rusiji te jedini koji ima pravo održavanja Shogaku Shugyo prakse van Japana. 

Sensei Orlov se s veseljem odazvao pozivu u Hrvatsku te je sa svojih četiri pratioca proveo pet dana u Zagrebu provodeći vrijeme upoznavajući Iwama ryu Aikido na tatamiju i Zagreb van tatamija.

Prijateljski seminar su vodili Ivan Zafranović Sensei iz AK Izvor i Orlov Sensei. Kroz tri četverosatna treninga koji su se protegli kroz dva dana, Zafranović Sensei je goste iz Rusije podučavao sistematici i tehničkoj preciznosti tradicionalnog Iwama ryu aikida, dok je Orlov Sensei domaćim aikidokama pokazivao principe Yuishinkai aikida te vrlo neobičnu praksu misogija (pročišćenja) Ichikukai dojo-a.

Van tatamija su gosti iskoristili priliku uživati u lijepom vremenu i adventskom ugođaju predblagdanskog Zagreba dok su ih gomaćini iz Zagreba vodili po turističkim znamenitostima i nezaobilaznim gastrološkim lokacijama grada.

Ovo ugodno druženje s dobrim ljudima i upoznavanje s drugim školama i običajima je otvorilo priliku da se i hrvatski aikidoke upute put Moskve te kroz lijepi izlet sudjeluju u širenju tradicionalnog učenja aikida. 

Seminar HAS-a, Split 2015.

U organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza 24. i 25. listopada održan je Nacionalni seminar Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza na kojem su se kroz dva dana družili 70-ak aikidoka iz klubova svih djelova Hrvatske.

Događanje je otvorio predsjednik HAS-a dr. Tonći Tadić, a treninge seminara je vodila Tehnička komisija HAS-a koju čine Ivan Zafranović Sensei, Robert Malić Sensei, Predrag Jukić Sensei i Jakša Alfirević Sensei.

Tehnička komisija HAS-a: Predrag Jukić, Robert Malić, Jakša Alfirević i Ivan Zafranović

Također je Tehnička komisija držala i polaganja za Aikido Aikikai Dan stupnjeve i ovim putem bi čestitali Robertu Ziti iz AK Slavonija za položeni 1. Dan, zatim Marku Deliću iz AK Kaštela za 3. Dan, a naročito našim momcima iz Iwama Takemusu saveza Mariju Agiću voditelju AK Šibenik i Siniši Necku voditelju Ak TAkemusu Giri za uspješno položeni 3. Dan! おめでとうございます!

Večer u rezidenciji veleposlanika Japana

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.06. listopada je u rezidenciji veleposlanika Japana u Remetama u Zagrebu organizirana večer druženja uz koncert japanskog dua Hide-Hide i vrhunsku japansku kuhinju.

Japanski duo Hide-Hide je na proputovanju kroz Hrvatsku počastio uzvanike večeri sa koncertom tradicionalne japanske glezbe interpretirane modernim glazbenim izričajem. Hideki Ishigaki i Hideki  Onoue, poznatiji kao Hide-Hide, susreli su se 2005. s ambicijom stvaranja glazbe novog tipa uz očuvanje tradicije. Hideki Onoue svira shamisen, tradicionalni japanski žičani instrument s tri žice koji su redovito svirale geiše. Hideki Ishigaki svira shakuhachi tradicionalni puhači instrument porijeklom iz Kine a izrađenog od bambusa koji su u prošlosti koristili samo budistički redovnici. Hide-Hide je na klaviru popratio Junichi Wakimaru.

shamisen 

shakuhachi

Također smo imali priliku počastiti se japanskim delicijama na domjenku koji je bio organiziran nakon koncerta. Sushi, sushimi, tempura i razni drugi specijaliteti krasili su stol pun prefinih japanskih gastronimskih čuda i užitaka.

Uz razne uzvanike iz javnog, akademskog i političkog svijeta, prisustvovali su i predstavnici Hrvatskog Aikido Saveza Ivan Zafranović i Predrag Jukić.

Dan Japana 2015.

26. rujna je u organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj održan Dan Japana. Kao i prijašnjih godina manifestacija je održana u Muzeju Mimara i brojnim je posjetiocima prenesen djelić Japana kroz razne kulturno-umjetničke i gastrološke sadržaje.

Posjetioci su imali priliku vidjeti prezentacije kimona, cosplaya, japanskog dekorativnog zamatanja, japanske kuhinje i origamija. Zatim sudjelovati u radionicama igre Igo i japanskog jezika, prisustvovati predavanju o japanskoj kulturi i degustaciji japanskog čaja te poslikati se u tradicionalnim japanskim kimonima.

I naravno dio događanja su bile i neizostavne demonstracije japanskih borilačkih vještina na kojima se moglo vidjeti judo, nanbudo, karate, kendo, ninjutsu, kyudo, a demonstracije su otvorene s prikazom aikida koji su pod vodstvom Predrag Jukić Senseija vodili aikidoke iz AK Izvor, AK Musubi i kao pojačanje pomladak iz Ivanić Grada te tako predstavili Hrvatski Aikido Savez.

Demonstraciju možete pogledati OVDJE!

Susret s korijenima Aikida

Znalci i ljubitelji aikida su uglavnom upoznati s time kako je jedna od ključnih vještina u nastajanju aikida bila Daito Ryu Aikijujutsu, ali imati priliku trenirati ovu tradicionalnu samurajsku vještinu je zbilja rijetka čast i zadovoljstvo.

Osnivač Aikida O Sensei Morihei Ueshiba je kroz svoj borilački put učio ovu vještinu od legendarnog Sokaku Takede i dostignuo najviša zvanja te vještine. Kako je O Sensei imao drugačiju viziju upotrebe tih moćnih tehnika, tako su se njegov i Takedin put razišli.

Originalnu liniju učenja DaitoRyu Aikijujutsu vještine od Sokaku Tekede preko Tokimune Takede danas drži Katsuyuki Kondo, učenik Tokimune Takede.

U Zagrebu u AK Izvor smo imali priliku i zadovoljstvo kroz tri dana ugostiti Raoul Rossbach Senseia, učenika Tokimune Takede i Katsuyuki Kondoa. Rossbach Sensei je glavni predstavnik za Daito Ryu u Njemačkoj  i voditelj Berlin Daito-ryu Aikijujutsu Study Group.

Kroz vrlo interesantne treninge imali smo prilike iskusiti duh starog samurajskog Japana i stroge japanske tradicije i još malo produbiti znanje o Aikidu.

Detaljnije o samoj školi Daito Ryu možete naći na njihovoj službenoj stranici www.daito-ryu.org.

Otvorenje sezone 2015./'16.

05.09. otvorili smo novu sezonu treninga u Musubiju započevši ujutro s uzrastima od 6 do 12 godina i nastavili popodne s grupama za odrasle. Sezona se nastavila na već poznatoj adresi – Savska 86.

Nakon jednomjesečne ljetne stanke, veselo smo se vratili na tatamije željni novih treninga i izazova.

A nakon treninga smo se već tradicionalno podružili uz dobru atmosferu i veselje u Musubi kutku Caffe de Toss-a.

Musubi kutak u Tossu

Mnogima je poznato kako je nakon dobrog i napornog treninga zadovoljavajuće osvježiti se čašom omiljenog pića s kolegama iz kluba. Tako je i Musubijevcima omiljeno mjesto za druženje, Café de Toss, dobilo svoj „Musubi kutak“!

Gazda Ljubo je kao ljubitelj japanske vrste pasa „Tosa Inu“ i kao vlasnik jednog,  bio inspiran nazvati svoj ugostiteljski objekt Café de Toss po svom psu Tossu. Također je gazda i veliki ljubitelj borilačkih sportova i vještina tako da se Aikido klub Musubi našao u jednom ugodnom okruženju.

Na samo nekoliko metara od dvorane gdje se održavaju treninzi, Musubijevci su našli mjesto gdje su se mogli opustiti, družiti i slaviti. Nerijetko se „trening nakon treninga“ u Tossu otegne do kasnih sati… 🙂

Kanpai!

Categories: Arhiva