Pregled 2015-e u Musubiju

Prisjetimo se kako je izgledala 2015. godina u Aikido klubu Musubi. Uz uobičajene sistematski organizirane treninge i polaganja za kyu stupnjeve koji obilježavaju svaku tekuću godinu, sudjelovali smo u mnoštvu drugih aktivnosti i događanja:

– Započeli smo godinu s četverodnevnim Zimskim shugyom na kojemu je sudjelovalo 14 hrabrih Musubijevaca.

– Proslavili smo 20 godina rada u aikidu Musubi dojo-choa Predrag Jukić Senseia i njegovog kolege Ivan Zafranović Senseia.

– Povećali brojčano stanje crnih pojaseva polaganjem Jerka Valdevita na Seminaru tehničke komisije HAS-a 28.03. u Zagrebu.

– Održan Uskršnji special keiko, trening posebnog karaktera povodom Uskršnjih blagdana i komemoracije smrti O Senseia.

– Održan po drugi put Međugeneracijski trening gdje su se na veselom treningu susreli Musubijevci od 6 do 70 godina starosti.

– Krajem školske godine održano godišnje polaganje dječje grupe na kojem je sudjelovalo 15 mališana uzrasta od 6 do 12 godina.

– Sudjelovali na Sajmu udruga u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba 

– proslavili 10 godina suradnje između AK Musubi i Sportske sekcije ŽOZ-a Makabi Zagreb

– Nastavili s projektima za mlade Grada Zagreba pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“ i „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“.

– Završili sezonu treniniga 2014./’15. s trodnevnim vrućim Ljetnim shugyom za koji se odvažilo 12 Musubijevaca.

– Dobili smo “Musubi kutak” u našem omiljenom Café de Toss-u.

– Nakon ljetne pauze 05. 09. je otvorena nova sezona treninga 2015./’16.

– Sudjelovali smo u humanitarnoj akciji za pomoć djeci oboljele od bulozne epidermolize.

– Kraj kalendarske godine, O Senseijev rođendan i Božićne blagdane smo obilježili posebnim Božićnim special keikom i druženjem na klupskom domjenku.

Događanja na kojima je Musubi također sudjelovao tijekom 2015.:

– HAS-ov sportski susret – Zagreb 2015. 28. 03.

– Paolo Corallini 8. međunarodni  aikido seminar – Logatec (Sl) 24. – 26. 04.

– Daniel Toutain međunarodni aikido seminar – Zagreb 

– Daito Ryu Aikijujutsu seminar s Raoul Rossbach Senseiem – Zagreb 

– Koncert japanskog dua Hide-Hide u rezidenciji veleposlanika Japana – Zagreb 06. 10.

– Nacionalni seminar Tehničke komisije HAS-a – Split 24. i 25. 10.

– Prijateljski seminar između Hrvatske i Rusije s Mikhail Orlov Senseiem glavnim instruktorom Aikido Yuishinkai Rusije – Zagreb 

Christmas Special Keiko 2015.

U Aikido klubu Musbi se 19. prosinca već tradicionalno održavao tzv Christmas Special Keiko tj. Specialni Božićni trening posebnog blagdanskog ugođaja i karaktera.

Tim treningom smo obilježili nekoliko događaja koji se zbivaju krajem godine. Obilježili smo kraj kalendarske godine i još jednu uspješnu godinu kvalitetnih treninga i druženja u Musubiju, zatim blagdane koji nam se bliže i rođendan O Sensei Morihei Ueshibe koji je bio 14. prosinca.

Special Keiko se protegao kroz cijeli dan i u jutarnjem dijelu su najmlađi Musubijevci u rasponu od 3 do 12 godina imali kratak trening i veselo druženje uz japanske slastice i grickalice. Tada im se na kratko pridružio i „Djed Musubićnjak“ koji ih je sve darovao malim i slatkim aikido/japanskim darom.   

U popodnevnom dijelu treninga na kojem je sudjelovalo 30-ak odraslih Musubijevaca, govorilo se o ezoteriji, simbolizmu i duhovnosti u aikidu s naglaskom na elementima (zemlja, voda, zrak…) i njihovom vezom s napretkom i odrastanjem u aikidu.

Nakon treninga smo se podružili u veseloj atmosferi, piću, kolačima i grickalicama… 🙂

Musubi u akciji „Majica jedna donacije vrijedna“

Bulozna epidermoliza je nasljedna skupina bolesti koje karakterizira jaka osjetljivost kože, a kod nekih osoba i sluznice te se mogu pojaviti mjehuri i rane. Koža osobe koja boluje od ove bolesti nalik je leptirovim krilima, što znači da je osjetljiva na svaki pa i najmanji pritisak, trljanje i dodir nakon čega se mogu javiti bolne rane koje nalikuju opeklinama koje se znaju pojaviti i spontano. Ovisno o obliku bolesti rane cijele bez ili sa stvaranjem ožiljaka. U slučajevima stvaranja ožiljaka dolazi do sraštavanja, najčešće prstiju na rukama i nogama, te slabije pokretljivosti pojedinih zglobova. Često prsti na rukama potpuno srastu te šake izgledaju poput rukavica bez prstiju. Hod je jako otežan tako da brojni bolesnici trebaju invalidska kolica.

Osobe s buloznom epidemolizom stalno trpe bol. Ona je posljedica bolnih rana na kozi i na sluznicama.Zbog stalno prisutnih rana česta je i pojava infekcija kako kože tako i drugih organskih sustava, uzrokovanih različitim bakterijama. Bolest se javlja kod dvoje-četvero osoba na 100,000 stanovnika, svih rasa i etničkih skupina, a oba spola su jednako pogođena. Bolest nije uvijek vidljiva pri rođenju djeteta, tako da se kod blažih oblika bolesti prvi simptomi pokazuju tek kad dijete počinje puzati, hodati i trčati ili kad se adolescent krene aktivno baviti fizičkom aktivnošću.

Udruga DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize osnovano je s ciljem međusobnog povezivanja i organiziranja pomoći i podrške oboljelima od rijetkih bolesti i njihovim obiteljima. Tako je DEBRA započela s akcijom „Majica jedna donacije vrijedna“ u kojoj kupnjom majice pomažete u prikupljanju financijskih sredstava za pomoć oboljelima od ove zloćudne bolesti.

Tako su se i članovi Aikido kluba Musubi priključivši toj akciji malo potpomogli udruzi DEBRA u ostvarenju svojih ciljeva, a za uzvrat imamo lijepe majice koje s ponosom nosimo i koje nas podsjećaju kako je lijepo pomagati drugima.

Na žalost nisu svi Musubijevci koji su sudjelovali mogli biti prisutni prilikom slikanja, ali u svakom slučaju pozdrav i pohvala svima na sudjelovanju.

Više o udruzi DEBRA i njihovim projektima možete naći na njihovim stranicama www.debra.hr

Friendship seminar: Russia – Croatia

Na inicijativu Bojana Bopsića, voditelja Aikido kluba Bokuseki Sisak i u organizaciji Aikido kluba Izvor, u Hrvatsku je iz Rusije pozvan Mikhail Orlov Sensei. 

Sensei Orlov je voditelj Ten Shin Kan dojo-a iz Moskve te je glavni instruktor Aikido Yuishinkai Rusije i glavni predstavnik Ichikukai dojo-a u Rusiji te jedini koji ima pravo održavanja Shogaku Shugyo prakse van Japana. 

Sensei Orlov se s veseljem odazvao pozivu u Hrvatsku te je sa svojih četiri pratioca proveo pet dana u Zagrebu provodeći vrijeme upoznavajući Iwama ryu Aikido na tatamiju i Zagreb van tatamija.

Prijateljski seminar su vodili Ivan Zafranović Sensei iz AK Izvor i Orlov Sensei. Kroz tri četverosatna treninga koji su se protegli kroz dva dana, Zafranović Sensei je goste iz Rusije podučavao sistematici i tehničkoj preciznosti tradicionalnog Iwama ryu aikida, dok je Orlov Sensei domaćim aikidokama pokazivao principe Yuishinkai aikida te vrlo neobičnu praksu misogija (pročišćenja) Ichikukai dojo-a.

Van tatamija su gosti iskoristili priliku uživati u lijepom vremenu i adventskom ugođaju predblagdanskog Zagreba dok su ih gomaćini iz Zagreba vodili po turističkim znamenitostima i nezaobilaznim gastrološkim lokacijama grada.

Ovo ugodno druženje s dobrim ljudima i upoznavanje s drugim školama i običajima je otvorilo priliku da se i hrvatski aikidoke upute put Moskve te kroz lijepi izlet sudjeluju u širenju tradicionalnog učenja aikida. 

Seminar HAS-a, Split 2015.

U organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza 24. i 25. listopada održan je Nacionalni seminar Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza na kojem su se kroz dva dana družili 70-ak aikidoka iz klubova svih djelova Hrvatske.

Događanje je otvorio predsjednik HAS-a dr. Tonći Tadić, a treninge seminara je vodila Tehnička komisija HAS-a koju čine Ivan Zafranović Sensei, Robert Malić Sensei, Predrag Jukić Sensei i Jakša Alfirević Sensei.

Tehnička komisija HAS-a: Predrag Jukić, Robert Malić, Jakša Alfirević i Ivan Zafranović

Također je Tehnička komisija držala i polaganja za Aikido Aikikai Dan stupnjeve i ovim putem bi čestitali Robertu Ziti iz AK Slavonija za položeni 1. Dan, zatim Marku Deliću iz AK Kaštela za 3. Dan, a naročito našim momcima iz Iwama Takemusu saveza Mariju Agiću voditelju AK Šibenik i Siniši Necku voditelju Ak TAkemusu Giri za uspješno položeni 3. Dan! おめでとうございます!

Večer u rezidenciji veleposlanika Japana

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.06. listopada je u rezidenciji veleposlanika Japana u Remetama u Zagrebu organizirana večer druženja uz koncert japanskog dua Hide-Hide i vrhunsku japansku kuhinju.

Japanski duo Hide-Hide je na proputovanju kroz Hrvatsku počastio uzvanike večeri sa koncertom tradicionalne japanske glezbe interpretirane modernim glazbenim izričajem. Hideki Ishigaki i Hideki  Onoue, poznatiji kao Hide-Hide, susreli su se 2005. s ambicijom stvaranja glazbe novog tipa uz očuvanje tradicije. Hideki Onoue svira shamisen, tradicionalni japanski žičani instrument s tri žice koji su redovito svirale geiše. Hideki Ishigaki svira shakuhachi tradicionalni puhači instrument porijeklom iz Kine a izrađenog od bambusa koji su u prošlosti koristili samo budistički redovnici. Hide-Hide je na klaviru popratio Junichi Wakimaru.

shamisen 

shakuhachi

Također smo imali priliku počastiti se japanskim delicijama na domjenku koji je bio organiziran nakon koncerta. Sushi, sushimi, tempura i razni drugi specijaliteti krasili su stol pun prefinih japanskih gastronimskih čuda i užitaka.

Uz razne uzvanike iz javnog, akademskog i političkog svijeta, prisustvovali su i predstavnici Hrvatskog Aikido Saveza Ivan Zafranović i Predrag Jukić.

Dan Japana 2015.

26. rujna je u organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj održan Dan Japana. Kao i prijašnjih godina manifestacija je održana u Muzeju Mimara i brojnim je posjetiocima prenesen djelić Japana kroz razne kulturno-umjetničke i gastrološke sadržaje.

Posjetioci su imali priliku vidjeti prezentacije kimona, cosplaya, japanskog dekorativnog zamatanja, japanske kuhinje i origamija. Zatim sudjelovati u radionicama igre Igo i japanskog jezika, prisustvovati predavanju o japanskoj kulturi i degustaciji japanskog čaja te poslikati se u tradicionalnim japanskim kimonima.

I naravno dio događanja su bile i neizostavne demonstracije japanskih borilačkih vještina na kojima se moglo vidjeti judo, nanbudo, karate, kendo, ninjutsu, kyudo, a demonstracije su otvorene s prikazom aikida koji su pod vodstvom Predrag Jukić Senseija vodili aikidoke iz AK Izvor, AK Musubi i kao pojačanje pomladak iz Ivanić Grada te tako predstavili Hrvatski Aikido Savez.

Demonstraciju možete pogledati OVDJE!

Susret s korijenima Aikida

Znalci i ljubitelji aikida su uglavnom upoznati s time kako je jedna od ključnih vještina u nastajanju aikida bila Daito Ryu Aikijujutsu, ali imati priliku trenirati ovu tradicionalnu samurajsku vještinu je zbilja rijetka čast i zadovoljstvo.

Osnivač Aikida O Sensei Morihei Ueshiba je kroz svoj borilački put učio ovu vještinu od legendarnog Sokaku Takede i dostignuo najviša zvanja te vještine. Kako je O Sensei imao drugačiju viziju upotrebe tih moćnih tehnika, tako su se njegov i Takedin put razišli.

Originalnu liniju učenja DaitoRyu Aikijujutsu vještine od Sokaku Tekede preko Tokimune Takede danas drži Katsuyuki Kondo, učenik Tokimune Takede.

U Zagrebu u AK Izvor smo imali priliku i zadovoljstvo kroz tri dana ugostiti Raoul Rossbach Senseia, učenika Tokimune Takede i Katsuyuki Kondoa. Rossbach Sensei je glavni predstavnik za Daito Ryu u Njemačkoj  i voditelj Berlin Daito-ryu Aikijujutsu Study Group.

Kroz vrlo interesantne treninge imali smo prilike iskusiti duh starog samurajskog Japana i stroge japanske tradicije i još malo produbiti znanje o Aikidu.

Detaljnije o samoj školi Daito Ryu možete naći na njihovoj službenoj stranici www.daito-ryu.org.

Otvorenje sezone 2015./'16.

05.09. otvorili smo novu sezonu treninga u Musubiju započevši ujutro s uzrastima od 6 do 12 godina i nastavili popodne s grupama za odrasle. Sezona se nastavila na već poznatoj adresi – Savska 86.

Nakon jednomjesečne ljetne stanke, veselo smo se vratili na tatamije željni novih treninga i izazova.

A nakon treninga smo se već tradicionalno podružili uz dobru atmosferu i veselje u Musubi kutku Caffe de Toss-a.

Musubi kutak u Tossu

Mnogima je poznato kako je nakon dobrog i napornog treninga zadovoljavajuće osvježiti se čašom omiljenog pića s kolegama iz kluba. Tako je i Musubijevcima omiljeno mjesto za druženje, Café de Toss, dobilo svoj „Musubi kutak“!

Gazda Ljubo je kao ljubitelj japanske vrste pasa „Tosa Inu“ i kao vlasnik jednog,  bio inspiran nazvati svoj ugostiteljski objekt Café de Toss po svom psu Tossu. Također je gazda i veliki ljubitelj borilačkih sportova i vještina tako da se Aikido klub Musubi našao u jednom ugodnom okruženju.

Na samo nekoliko metara od dvorane gdje se održavaju treninzi, Musubijevci su našli mjesto gdje su se mogli opustiti, družiti i slaviti. Nerijetko se „trening nakon treninga“ u Tossu otegne do kasnih sati… 🙂

Kanpai!

Projekti za mlade Grada Zagreba

Nakon uspješno provedenih projekata Aikido kluba Musubi za mlade Grada Zagreba u 2014., nastavili smo suradnju s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport. Tako smo nastavili s projektima pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“ i „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ i u 2015. godini.

 Oba projekta su namjenjena učenicima srednjih škola tj. uzrastima od 15 do 18 godina i njihov cilj je da kroz interesantne i poučne radionice privučemo čim više mladih koji će jednog dana stasati u kvalitetne Aikidoke u jednim od zagrebačkih škola tradicionalnog Aikida i svojim znanjem i stečenim vrijednostima dalje širiti Aikido vrijednosti. Na tim trening radionicama praktikanti uče osnove Aikida, kultiviraju samosvijest i elastičnost, motoriku, ravnotežu i koordinaciju, pažnju, samokontrolu, sigurnost kao i snažnu volju i miran duh, te poštovanje prema sebi i drugima.

Želja je da se kroz stečena znanja polaznicima približe vrijednosti i principi vještine Aikida te da ih se uputi i pripremi za daljnji nastavak ozbiljnog treniranja i pračenja tog cijeloživotnog puta i školovanja. Naglasak u projektima su današnje aktualne teme mladih, a to su pitanja nasilja u školama i među mladima te mladi i njihovo slobodno vrijeme.

Kako danas često čujemo i čitamo u medijima o nasilju među mladima u školi i izvan nje, o bullyingu, verbalnom i emocionalnom nasilju, odlučili smo započeti s projektom „Aikidom protiv nasilja“ u kojem se praktikanti uz osnovne vježbe i tehnike Aikida uče nenasilnom riješavanju sukoba te osnovnim principima tehnika samoobrane. Aikido, iako moćna i opasna borilačka vještina, poznata je po svojoj pacifističkoj filozofiji i nenasilnom izvođenju tehnika te nenasilnoj imobilizaciji napadača i poziva nas da prepoznamo moć primijenjene nenasilja kao način njegovanja mira u svijetu. Kroz svoje tehničke i filozofske principe praktikante se uči kako Aikido vrijednosti prenijeti u svakodnevni život i na taj način pomoći sebi i okolini, ali ih se i putem Aikido-a uči razviti osjećaj samopoštovanja, osjećaj suosjećanja i poštivanja života. Samim time, kroz tehnički aspekt, mladi će učiti kako učinkovito zaštititi sebe, ali zaštititi i napadača, kako nenasiljem izbjeći nasilni sukob i kako uspješno riješiti konflikte kako unutar njih samih, tako i u okruženju u kojem se nalaze.

Također jedno od sve aktualnijih pitanja mladih je kako kvalitetno i zabavno provesti slobodno vrijeme? Ogroman pritisak obavezama i manjak slobodnog vremena za rekreaciju je postao veliki problem mladih danas te  sve je učestalije da mladi umjesto da se druže i rekreiraju, ostaju doma zatvoreni unutar četiri zida. Projektom „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ želi se mlade privući prekrasnoj i plemenitoj vještini uz koju će ujedno rekreirati, stjecati nova poznanstva i kroz zanimljiv program učiti vrijednosti koje nosi Aikido. Uz uobičajeni pristup učenja tehnika, kretanja, padova i rada s japanskim oružjem, također se uči i o japanskoj tradiciji, povijesti, filozofiji, a čak jednim malim djelom  i japanski jezik.

Ljetni Shugyo 2015.

“Musubi počinje misogijem tj. pročišćenjem i prilagodbom, a misogi se postiže shugyom tj. svakodnevnim treniranjem, težnjom prema kvalitetnijem životu i savršenstvu. Misogi se postiže čišćenjem duha i tijela, pravilnim pogledom na svijet i življenjem zdravog života. Kraj musubija je satori (prosvjetljenje).” – iz teksta “Kokyu ryoku”

Tako su i ovog ljeta u Musubiju održani treninzi koji pomiču osobne granice i odovode nas korak dalje mentalno, duhovno i tehnički.

Od petka 03. do nedjelje 05. srpnja, dvanaest Musubijevaca odvažilo se uhvatiti u koštac s vručinama i vrlo dinamičnim naprednim treninzima koji su se odvijali u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Kroz više od 15 sati treninga radio se široki program tehnika tijela (tai jutsu), tehnika oružjem (buki waza), obrane od oružja (buki dori) te obrana od više napadača. Sve je započinjalo jutarnjim razbuđivanjem kroz vježbe disanja, istezanja i jačanja (kokyu ryoku, ki no renma) i naravno s neizostavnim suburijima.

Pohvale svim sudionicima na marljivosti i odlično odrađenim treninzima!

10 godina Makabija i Musubija

2005. godine započela je suradnja između Aikido kluba Musubi i Makabi sportske sekcije Židovske općine Zagreb. 

U organizaciji Saše Cvetkovića predsjednika Makabija Zagreb odvijali su se sustavni treninzi za članove Makabija i osoblja ŽOZ-a koje je vodio Musubi Dojo-cho Predrag Jukić.

Musubi Dojo-cho Predrag Jukić i Predsjednik Makabija Saša Cvetković

Kroz pripremu za trening se učilo tjelesnoj spremi, padovi, kolutovi i osnovni elementi gimnastike i akrobatike. Kao glavna tema treninga su bile tehnike samoobrane i snalaženja u svakojakim konfliktnim situacijama te rad s oružjem i obrana od oružja.

S treninga

Neki treninzi su bili teži od drugih… 🙂

Vrijednim angažmanom Saše Cvetkovića te članova ŽOZ-a, suradnja se proširila i na mlađe uzraste i žensku populaciju pa su bile organizirane i ženska Makabi sekcija i sekcija mladih koji su također pratili već uhodani plan treninga.

Starija grupa i ženska sekcija

Kroz godine sistematskog rada i vrijednog treniranja među starijim članovima stečena je hvale vrijedna sprema i tehnička izvrsnost zavidnog stupnja.

Ekipa s treninga

Također kroz desetljeće suradnje i treniranja stvoreno je i jedno divno prijateljsto između dva kluba. 

Druženje nakon treninga

Veselimo se daljnjoj suradnji u slijedećim desetljećima treninga i druženja u Makabiju! 🙂

Musubi na Tjednu udruga

Od 25. do 29. svibnja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu održan je Tjedan udruga na kojemu su izabrane udruge imale priliku predstaviti svoje aktivnosti.

Tako je na poziv Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba sudjelovao i Aikido klub Musubi.

Musubi štand na Zrinjevcu

Info pano na štandu

Predrag Jukić – voditelj AK Musubi na predstavljanju udruge

Volonteri Musubijevci su za vrijeme trajanja Musubi štanda zainteresiranim prolaznicima predstavljali aikido vještinu i Musubi udrugu te aktivnosti i programe koje AK Musubi provodi kroz bavljenje aikidom.

Tomislav i Vjeran – volonteri na Tjednu udruga

Toutain Sensei, Zagreb 2015.

U prostorijama AK Izvor na Zagrebačkom Velesajmu održan je međunarodni aikido seminar pod vodstvom svjetski poznatog Daniel Toutain Senseia 6. Dan.

Kao i svake godine do sada, imali smo prilike uživati u odličnim treninzima na kojima je Sensei darežljivo pokazivao mnoštvo važnih detalja bez kojih aikido tehnike nebi bile toliko učinkovite. Tako se kroz dva dana i skoro 10 sati treninga prošlo kroz buki waza tehnike s oružjem i tai jutsu tehnike. a također smo imali prilike raditi i posebne tehnike zagrijavanja i istezanja koje se rade kroz tai justu tehnike i pripremaju nas za kvalitetniji nastavak treniranja.

Na vrlo uspješnom seminaru je prisustvovalo 70-ak aikidoka iz svih djelova Hrvatske te iz Slovenije, BiH i Italije. I naravno, seminar je popratilo ugodno druženje sa Senseiem i izvan dojo-a 🙂

Polaganje dječje grupe 2015.

U subotu 16. 05. je održano polaganje za više pojaseve dječje grupe Aikido kluba Musubi na kojem su najmlađi Musubijevci imali priliku pokazati koja znanja i vještine su savladali tijekom sezone 2014./’15.

Ovisno o stupnju koji su polagali, pokazali su opširan repertoar vježbi i tehnika. Krenuvši od etikete, ispravnog zagrijavanja i razgibavanja pa preko različitih vrsti kretanja i padova sve do tehnika tijela i pokreta sa štapom i mačem.

Svi polagači su pokazali izvrstan nivo znanja i uspješno položili za viši pojas na ponos svojih učitelja i roditelja koji su budno pratili polaganja sa strane. Čestitamo!

Međugeneracijski trening Musubi 2015.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog Međugeneracijskog treninga u Musubiju, i ove godine smo nastavili u tom veselom tonu.

Tako su se i u subotu 09.05. na tatamiju u Musubiju našli aikidoke od 6 pa do preko 50 godina te kroz trening izmjenili svoja iskustva i dojmove. Stariji su pomogli svojim znanjem i vještinom, dok su mlađi širili ozračje veselja, divljenja i znatiželje te na taj način nas sve podsjetili kako nikad ne smijemo izgubiti taj dio sebe bilo da smo na treningu ili u svakodnevnom životu…

Nakon treninga je bilo kratko druženje uz tipične japanske grickalice i rižine kolačiće te uz zeleni čaj i uvijek neizbježnu vodu za osviježenje.

Paolo Corallini Shihan u Sloveniji

Po 8. put gostovao je u Sloveniji Aikikai i Iwama ryu Shihan – Paolo Corallini Sensei. 

Za razliku od prijašnjih sedam puta ovaj put se seminar nije održavao u Ljubljani, nego u Logatecu koji je udaljen 30-ak kilometara od Ljubljane. Uz seminar, u novom ambijentu smo imali prilike svi zajedno boraviti i družiti se na jednom mjestu pošto se događaj odvijao u Centru vojnih veterana koji je pružao uz mnoštvo prostora i lijepu prirodu i spavaonice u vojnom duhu.

Seminar se odvijao od petka 24. travnja do nedjelje 26. travnja, a započeo je s kratkim prikazom japanskog streličarsva kyudo-a koji je držao organizator seminara i voditelj Slovenskog Takemusu Aikido Saveza Daniel Krivec. Nastavak je bio u tonu uobičajenog programa taijutsu i buki waze koji je vodio gost Corallini Sensei.

Na žalost nas vrijeme nije poslužilo tako da se nisu mogle iskoristiti sve blagodati krajolika u kojem se seminar odvijao i nakon kračeg dijela buki waze koja se odvijala vani, preselili smo se u dvoranu u kojoj se odradio i ostatak treninga.

Uz naravno slovenske aikidoke na seminaru su prisustvovale i aikidoke iz Hrvatske, Austrije i Italije i aikidoke iz raznih aikido stilova.

Uskršnji special keiko

Kao i godinama do sada u doba Uskršnjih blagdana Musubiju se održava trening posebnog karaktera popularno nazvan Uskršnji special keiko. Tako su i u subotu 04. 04. održani posebni treninzi za članove Aikido kluba u Musubi dječje grupe i odraslih grupa. 

Kao i svake godine kako se taj trening odvija blizu datuma kada je preminuo O Sensei Morihei Ueshiba (14. 12. 1883. – 26. 04. 1969.) i perioda kada se diljem svijeta odvijaju komemoracije O Senseijeve smrti (taisai), tako smo i mi posvetili trening prisjećanju Osnivačevog života i povjesti razvoja Aikida od Daito ryu aikijujutsu škole preko Aikibudo-a do odlaska Osnivača u Iwamu i tradicionalnog Aikida i  na koncu današnjeg modernog Aikida.

Naglasak na treningu je bio na tradiciji i etiketi u Aikidu i važnosti očuvanja iste i očuvanju O Senseijevog naslijeđa kroz iskren i predan rad.

Uz interesantan trening, Musubijevci su se imali prilike malo upoznati s pravom katanom i okusiti karakterističnu japansku slasticu –  rižin kolač.

HAS-ov sportski susret Zagreb 2015. i novi crni pojas u Musubiju

U prostorijama Aikido kluba Izvor u Zagrebu, 28. 03. je održan nacionalni sportski susret Hrvatskog aikido saveza (HAS) na kojem su sudjelovali aikidoke iz HAS-ovih klubova iz svih djelova Hrvatske. Susret je otvorio Predsjednik HAS-a Tonči Tadić.

Predsjednik HAS-a i Tehnička komisija

U sklopu susreta održani su seminari Tehničke komisije HAS-a pod vodstvom Ivan Zafranović Senseia, Robert Malić Senseia i Jakša Alfirević Senseia.

Tehnička komisija

Također su se na susretu održala i polaganja za dan stupnjeve (crne pojaseve) pred ispitnom komisijom Zafranović/Malić/Jukić/Alfirević na kojem su uspješno položili Aikikai shodan (crni pojas 1. dan) Ninoslav Kerdić iz AK Izvor i naš Musubijevac Jerko Valdevit. Čestitamo na uspjehu!

Predrag Jukić Sensei i Jerko Valdevit

20 godina Aikida i prijateljstva

1995. godine Ivan Zafranović i Predrag Jukić započeli su putovanje za nisu niti slutili kamo će ih odvesti, koliko će novih prijatelja putem upoznati i kolike će im radosti put donjeti.

Dva mlada entuziasta, zaljubljenika u borilačke vještine, susrevši se s Aikidom krenuli su putem kojim su vrijedno i strpljivo kročili, žrtvujući mnoge komocije uobičajene za svoje vršnjake, putujući i istražujući i uporno trenirajući obilježili su svoj život prekrasnim iskustvima, uzbudljivim avanturama i mnogobrojnim interesantnim poznanstvima.

Danas se mogu pohvaliti zavidnim znanjem i iskustvom, uspješnim klubovima koje su osnovali i podigli na noge (AK Izvor i AK Musubi), mnoštvom novih klubova i sekcija koje su izrasli nakon, mnoštvom članova i crnih pojaseva koje su vodili od prvih Aikido koraka pa do sazrijevanja u vješte yudanshe….

Tada prije 20 godina Aikido je bio u povojima, a zaslugom Ivana i Predraga je u Hrvatsku došao i tradicionalni, izvorni Aikido (onakav kakvog je podučavao O Sensei u Iwami) često nazvan Iwama Ryu Aikido. Danas Iwama Ryu Aikido klubovi u Hrvatskoj čine Hrvatski Takemusu Aikido Savez koji je jedan od ključnih članica u formiranju i uspjehu Hrvatskog Aikido Saveza. Svojim trudom, radom i zalaganjem Ivan Zafranović Sensei je glavni predstavnik Paolo Corallini Shihana za tradicionalni Aikido u Hrvatskoj, voditelj TAAC matičnog kluba AK Izvor i predsjednik tehničke komisije HAS-a. Predrag Jukić Sensei je predsjednik Zagrebačkog Aikido Saveza, voditelj AK Musubi i član ispitne komisije HAS-a.

I danas nakon 20 godina poznanstava Ivan i Predrag su i više od prijatelja i kolega, uvijek spremni da jedan drugom uskoče u pomoć i da zajedno podjele veselje i probleme. Kroz Aikido postali su dio jedne velike Aikido familije i aikido braća.

U nedjelju 15. 02. proslavili smo tu veliku obljetnicu  posebnim seminarom koji su naizmjence vodili oba Senseia na kojem su prisustvovali prijatelji i kolege iz Aikido iz cijele Hrvatske, iz Slovenije i iz BiH.

Zimski shugyo u Musubiju

Shugyo su vrlo intenzivni i naporni treninzi kojima je svrha pomicanje fizičkih i mentalnih granica te poliranje i nadograđivanje tehničkog znanja. Kroz naporne treninge pročišćujemo tijelo i duh, rušimo barijere koje su nas sputavale i napredujemo na putu zvanom Aikido.

Sada se već tradicionalno u Musubiju održavaju ljetni i zimski intenzivni treninzi na kojima sudjeluju članovi kluba. 

Iako je bilo mnogo zainteresiranih, radi ograničenog broja sudionika na ovozimskom shugyu je 14 najbržih Musubijevaca imalo priliku kroz više od 20 sati treninga u četiri dana klesati svoje tijelo, graditi repertoar znanja, polirati tehniku, kultivirati unutarnju energiju i čeličiti duh.

Kroz četiri dana od 03. do 06. siječnja  koliko je shugyo trajao, dani su započinjali s jutarnjom meditacijom na koju se nadovezivale kokyu ryoku vježbe jačanja vitalnosti i zdravlja te suburiji s bokkenom (drvenim mačem) i jo-om (štapom). Nakon tog uvodnog dijela, nastavljalo se s buki waza repertoarom tj. radom s oružjem. U popdnevnom dijelu treninga se radio presjek kroz široki repertoar tai jutsu tehnika.

Inznimno zahtjevnim tehničkim programom prošao se široki spektar tehnika goloruke samoobrane, obrane od oružja i rada s oružjem. Pohvale svima koji su vrijedno slobodne dane provodili na tatamijima, a naročito pohvale početnicima koji su se neustrašivo primili tako jednog zahtjevnog zadatka i čestitke svima na pokazanom napretku!

Categories: Arhiva