Aikido za djecu sa posebnim potrebama

U subotu 23. listopada 2010. u terminu od 11-12h započeli su treninzi za djecu s posebnim potrebama na kojem su prisustvovala djeca s motoričkim poremećajima (cerebralna paraliza) uzrasta do 6 godina. 

Aikido u svojim brojnim vježbama i posebno odabranim tehnikama poboljšava razne aspekte dječjeg rasta i razvoja (kroz njihov motorički razvoj, socijalni, psihološki…) posebice u djeteta kod kojeg postoje odstupanja u psihomotoričkom razvoju.

Treninge za djecu sa posebnim potrebama vodi Veronika Sabo (Takemusu Aikido 2. kyu), profesor rehabilitator, Hrvatska udruga za sofrologiju, kreativne i art ekspresivne psihoterapije.

Veronika Sabo sudjelovala je na nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata kao što su: „Evaluacija specifičnih programa u radu s djecom i adolescentima s autizmom“. Aktivno je sudjelovala na nekoliko međunarodnih simpozija kao i na domaćim stručnim skupovima. Dvije godine suradjuje kao vanjski stručni suradnik kao asistent/moderator na Odsjeku za studij motoričkih poremećaja, kroničnih bolesti i Art terapija na Fakultetu edukacijskih i rehabilitacijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008.-2009. godine vodila je radionice kreativne terapije za djecu i roditelje – članove u Udruzi „Suncokret“ Velika Gorica.

Koautorica je i nekoliko članaka koji su u pripremi za tisak, kao što su primjerice „Psihofizička relaksacija kao terapeutski medij kod djece s cerebralnom paralizom“ koji je u pripremi za tisak u znanstveno-stručnom časopisu «Pediatria Croatica», te „Invaliditet, bioetika i rehabilitacija“ koji se nalazi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji CROSBI.

8. Seminar Paolo Corallini Shihan-a u Hrvatskoj:

U Zagrebu je 09. i 10. 10. 2010. održan sedmi međunarodni seminar Tradicionalnog Aikido-a pod vodstvom Paolo Corallini Shihan-a (7. dan Takemusu Aikido, 6. dan Aikikai).

Uz intenzivne i uvijek zanimljive treninge seminar je bio i mjesto za druženje sa Aikidokama iz drugih zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovenija) i klubova u pravom Aiki duhu.

Ljetni Aikido kamp u Logatecu:

U ljupkom mjestu Logatecu u blizini Ljubljane održan je prvi međunarodni ljetni Aikido kamp u južnoj Europi pod vodstvom Francesco Corallini Sensei-a (5 dan). 

Šest dana treninga, buki waza u jutarnjim satima i tai jutsu u popodnevnim, upotpunilo se druženjem sa aikidokama iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke. 

Napravili smo i nekoliko posebnih treninga izvan programa: Ivan Zafranović Sensei održao nam je trening posvećen shodan programu, Robert i Kerstin Maier Sensei održali su ukemi no keiko, a sa Francesco Senseiem smo prošli kroz 31 no kumi jo. 

Također smo u pauzama između treninga (onda kad nismo spavali ili jeli) prolazili kroz tehnike koje su nas zanimale.

Francesco Sensei je predivna i otvorena osoba sa fantastičnim tehničkim znanjem koje širokogrudno dijeli. 

Cijeli kamp je bio vrijedno iskustvo učenja, treniranja i druženja, koje svakome preporučamo.

Polaganje dječje grupe

U subotu 19.6.2010. održano je prvo polaganje dječje grupe u Aikido klubu Musubi. Kroz zajednički trening naši mališani su pokazali poznavanje dojo etikete, ukemije, shikko, nekoliko vježbi stabilnosti i kretanja, te tri osnovne Aikido tehnike: tai no henko, morote dori kokyu ho i suwari waza kokyu ho.

Polaganje je vodio Predrag Jukić, dojo cho Aikido kluba Musubi. Svi polaznici su uspješno položili 10 kyu! Čestitamo i vidimo se na jesen!

Zajednički treninzi

U subotu 12.6.2010. održana su dva treninga za članove Hrvatskog Takemusu Aikido Saveza (TAAC).

Jutarnjem treningu u Aikido klubu Izvor prisustvovali su Aikidoke iz Takemusu Aikido kluba Rijeka, Aikido kluba Izvor, te Aikido kluba Musubi, Te nekoliko gostiju iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Nakon treninga održano je polaganje za Shodan – čestitamo Goci iz Rijeke na odličnom polaganju!

Popodnevni trening bio je u Aikido klubu Musubi. Treninge je vodio Ivan Zafranović (4. dan), glavni predstavnik za Takemusu Aikido u Hrvatskoj

Bila je to prilika za puno intenzivnog druženja i zajedničkog treniranja!

Polaganje U Ljubljani:

U sklopu seminara u Ljubljani održano je i polaganje na kojem je Dojo cho Aikido kluba Musubi Predrag Jukić izuzetno uspješno položio 4. Dan tai jutsu. Čestitamo!

Seminar u Ljubljani:

U Ljubljani je 8. i 9. svibnja održan 3. međunarodni seminar tradicionalnog Aikido-a u Sloveniji. Seminar je vodio Paolo Corallini Shihan (7. Dan Takemusu Aikido, 6. Dan Aikikai). Na seminaru je puno pažnje posvećeno osnovama (kihon), ali su se radile i neke napredne tehnike poput Jo no riai i Jo ryote mochi nage. Uz tehnike Paolo Sensei je puno vremena posvetio objašnjavanju razlika između Aikido škola, povijesti Takemusu Aikido-a, te svojim osobnim iskustvima kroz četrdesetgodišnje bavljenje Aikido-om.

Na seminaru su sudjelovali Aikidoke iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Italije i naravno Slovenije.

Prvi treninzi u novom prostoru:

U subotu 09.01.2010. održan je prvi trening za sve članove kluba u novom prostoru u Savskoj 86.

Novi dojo krasila je nova, tradicionalna kamidana, te dvije nove hakame 🙂

Dojo smo brzo napunili pozitivnom energijom i održali dugi trening posvećen kanren wazi (lančanim tehnikama).

Novi Shodani u TAAC:

U srijedu 06.01.2010. održano je polaganje za crne pojaseve u Takemusu Aikido Dojo-u Izvor. 

Za Shodan su uspješno položili Nikola Kuprešanin iz Aikido kluba Izvor, te Tomislav Kušanić i Rade Sikirić iz Akido kluba Musubi. Čestitamo!

zdravakrava:

Povodom izlaska Planetopijine knjige “Živjeti Aikido” na web portalu zdravakrava.hr objavljen je opširan članak o Aikido-u

https://miss7zdrava.24sata.hr/fitness/aikido-jaca-misice-i-smiruje-um-247

Categories: Arhiva