7. Seminar Paolo Corallini Shihan-a u Hrvatskoj:

U Zagrebu je 17. i 18. 10. 2009. održan sedmi međunarodni seminar Tradicionalnog Aikido-a pod vodstvom Paolo Corallini Shihan-a (7. dan Takemusu Aikido, 6. dan Aikikai). Tim seminarom obilježena je i desetgodišnjica djelovanja Takemusu Aikido Saveza Hrvatske (TAAC).

Seminar su otvorili Njegova ekselencija Yoshio Tamura, veleposlanik Japana, Tonči Tadić, predsjednik HAS-a i član Skupštine HOO-a, i Ivan Zafranović, 4.dan Aikikai, ovlašteni predstavnik Tradicionalnog Aikido-a u Hrvatskoj.

Uz intenzivne i uvijek zanimljive treninge seminar je bio i mjesto za druženje sa Aikidokama iz drugih zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Slovenija) i klubova u pravom Aiki duhu.

Na seminaru su održana i polaganja za više stupnjeve, pa čestitamo Vedrani Peranić i Siniši Necko na uspješno položenom Shodanu!

Taisai 2009:

Od 24. do 26. travnja u Giavenu, Italija održan je Taisai seminar – obilježavanje godišnjice smrti O-Sensei-a. Seminar je bio jedinsven po tome što su ga vodila tri dugogodišnja učenika Morihiro Saito Sensei-a i također jedina tri zapadnjaka koji su primili 7. dan od Saito Sensei-a; Ulf Evenas, Bill Witt i Paolo Corallini.

Kroz naporne trosatne treninge izmjenjivali su se rad s oružjem i taijutsu. Prikazan je presijek tehnika koje su tri Shihana učili od Saito Sensei-a od ranih 70-ih pa sve do njegove smrti 2002. godine. Shihani su time predstavili neprocjenjivu kolekciju tehničkog znanja. 

Na seminaru su također prisustvovali i aikidoke iz hrvatskih Takemusu Aikido klubova; Ivan Zafranović – glavni predstavnik za tradicionalni Aikido u Hrvatskoj i dojo-cho Aikido kluba Izvor, Predrag Jukić dojo-cho Aikido kluba Musubi te Emil Flatz i Vlatko Košturijak, članovi Aikido kluba Izvor. 

Posjet Japanu:

U idilično vrijeme cvjetanja japanske trešnje, Japan su posjetili instruktori zagrebačkih Takemusu Aikido dojoa; Sandra Balić, instruktorica iz Aikido kluba Izvor i Predrag Jukić, dojo-cho Aikido kluba Musubi. 

Proputovanje je započelo posjetom Kyotu, nekadašnjem glavnom japanskom gradu koji još uvijek odiše duhom starog feudalnog Japana kakav je ljudima poznat uglavnom iz japanskih povijesnih filmova. U gradu prepunom starih paviljona, svetišta i palača, posjetili smo Kyu-Butokuden, najstariju dvoranu namijenjenu isključivo treniranju borilačkih vještina poput Jujutsu-a, Kendo-a, Kyudo-a i Sumo-a. U novije doba počelo se također s treniranjem Judo-a i Aikido-a. 

Nakon Kyota, slijedeće odredište je bio Tokio, grad koji s okolnim mjestima čini Veliki Tokio. S više od 35 milijuna stanovnika Tokio je uz Mexico City najmnogoljudniji grad na svijetu. Grad je nevjerojatnih kontrasta, mjesto na kojem se isprepliću najnovija tehnološka i arhitektonska dostignuća s kulturnim i povijesnim građevinama. Jedno od najosebujnijih mjesta u Tokiu je zasigurno Asakusa, kvart koji svojim šarenilom i vrevom mami mnoge Japance, a omiljeno je mjesto i neizostavna stanica mnogim turistima namjernicima. Međutim, da se uživati može i u centru Tokia, dokazuje imperijalni vrt i carska palača koji svojim ljepotama i monumentalnošću pružaju mirno utočište od užurbanog i modernog Tokia. 

Za vrijeme boravka u Tokiu posjetili smo Aikikai Hombu dojo i imali čast prisustvovati treningu koji je vodio Doshu Moriteru Ueshiba, unuk O Sensei-a. 

Uz posjet Hombu dojou, jedan od najsjajnijih trenutaka na putovanju svakako je bio posjet Iwami, mjestu u kojem je Aikido nastao. Iwama se nalazi otprilike 100 km sjevero-istočno od Tokia, u ruralnom dijelu oblasti Ibaraki i ima svega 17 000 stanovnika. Mjesto od najvećeg kulturnog i povijesnog značaja u Iwami zasigurno je Aiki-jinja, odnosno svetište aikiju koje je izgradio O Sensei, u kojem se svake godine 29. travnja održava festival Taisai i komemoracija smrti O Sensei-a. Točno preko puta Aiki-jinje nalazi se Ibaraki Shibu dojo (nekada Aiki Shuren dojo) kojeg je također izgradio O Sensei. U tom dojou O Sensei je živio i usavršio Aikido. Poznat kao rodno mjesto Aikido-a, dojo u Iwami i danas privlači velik broj aikidoka iz svih dijelova svijeta. 

U Iwami smo imali čast i zadovoljstvo trenirati i družiti se sa Shigemi Inagaki Shihan-om (7. dan) direktnim učenikom O Sensei-a i kasnije legendarnog Morihiro Saito-a.

Seminar Paolo Corallini Shihan-a u Ljubljani:

U Ljubljani je 28. i 29. 03. 2009. održan drugi međunarodni seminar Tradicionalnog Aikido-a. Paolo Corallini Sensei naglasio je ovaj put tehnike koje se ne rade i ne viđaju često, kao npr. Kaeshi waza (kontra tehnike za instruktore) i ken no riai (aiki ken protiv dva partnera s bokkenom). Također su se obrađivale tehnike protiv napada nožem (tanken dori). Veliki naglasak u aspektima Aikido-a koji su obrađeni na seminaru bio je kokyu i pravilno disanje.

Na seminaru su sudjelovali Aikidoke iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije i Njemačke. Zahvaljujemo se organizatoru seminara i predstavniku Takemusu Aikido-a u Sloveniji, Oliveru Antaueru, kao i njegovim učenicima na gostoprimstvu.

Tradicionalni Aikido u Bihaću:

U subotu 14. 03. 2009., održan je seminar Tradicionalnog Aikido-a u klubu „Takemusu“ iz Bihaća. Seminar je vodio Ivan Zafranović 4.dan Aikikai. U sklopu treninga održana su i uspješna polaganja za kyuove. Stupanj napretka i kvalitete Aikido-a koji se vježba u Bihaću bio je ovaj put posebno vidljiv. Zahvaljujemo se svim članovima kluba na pokazanoj ozbiljnosti i predanosti u radu kojeg su pokazali na seminaru i polaganjima. Tradicionalni aikido iz Iwame ima čvrstu bazu i budućnost u Bihaću. Hvala Voditelju kluba Rijadu Makiću i prijatelju Fikretu Bečiću – Fići 5.dan judo, na trudu i gostoprimstvu.

Senpai special keiko:

Od 30. siječnja do 01. veljače u Osimu(AN) u Italiji održan je poseban trening – seminar za senpai-e pod vodstvom Paolo Corallini Shihan-a. Seminaru je moglo prisustvovati samo 15 polaznika sa minimalno položenim 3. danom, dok su prevladavali majstori sa4. i 5. danom.

Kroz tri dana intenzivnih treninga, koji su trajali po 6 sati dnevno, radio se iznimno zahtjevan i napredan yondan program s naglaskom na 3 stupnja ki-no-nagare tehnika i njihova tehnička preciznost prilikom izvođenja te na pedagoškom pristupu prilikom podučavanja. Od velikog značaja na seminaru su bile i lekcije o duhovnosti, simbolizmu i filozofiji u aikido-u te prikaz istih kroz tehnike, vježbe i principe koje su specifične za aikido.

Seminaru je prisustvovao i Predrag Jukić, dojo cho Akido kluba Musubi.

Categories: Arhiva