Seminar Paolo Corallini Shihan-a u Zagrebu:

U Zagrebu je 06. i 07.12.2008. održan 6. međunarodni seminar tradicionalnog Aikido-a pod vodstvom Paolo Corallini Sihan-a. Paolo sensei nam je pružio dva dana intenzivnih treninga sa širokim spektrom tehnika. Uz mnoštvo demonstriranih tehnika, Paolo sensei se trudio da prenese na sudionike seminara i duhovno značenje Aikido-a.

Na seminaru su prisustvovali čanovi svih hrvatskih Takemusu Aikido dojo-a, te Aikidoke iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije i Slovenije. Tako je ovo bila prilika da se stvore nova prijateljstva i osvježe stara u velikoj Aikido obitelji.

Seminar je svojim prisustvom uveličao i Veleposlanik Japana, g. Tetsuhisa Shirakawa.

Ovom prigodom Ivanu Zafranoviću, svečano je dodijeljena diploma za položeni 4. dan, od strane Aikikai Foundation iz Japana.

Japanski ples vrapca na Zrinjevcu:

U subotu, 23. kolovoza u 12:00 sati u Muzičkom paviljonu na Zrinjevcu nastupila je japanska grupa Rokken Cho Musumi. Grupa Rokken Cho Musumi izvela je Suzume Odori – ples vrapca.

Ova nam grupa dolazi iz grada Sendai, prefektura Miyagi. Broji devet članova i već je ranije nastupala u Hrvatskoj sa svojom izvedbom Suzume Odori. Suzume Odori (Ples vrapca) tradicionalan je ples koji se izvodi svake godine tijekom Aoba festivala koji se održava treće subote i nedjelje u svibnju u gradu Sendai. Karakteristika plesa je poskakivanje s jedne na drugu nogu uz mahanje lepezama u jednoj i drugoj ruci, oponašajući na taj način gibanje vrapca. Vrabac (jap: suzume) kao glavni motiv plesa preuzet je iz grba obitelji Date, a radi sjećanja na osnivača grada Sendaija – Masamunea Datea.

Seminar u Sofiji:

U Sofiji je 16-17 kolovoza održan je seminar Paolo N. Corallini Shihan-a. Na seminaru je prisustvovao Marijan Mikša, član kluba Musubi. Kao jedini stranac na seminaru uživao je u posebnoj bugarskoj gostoljubivosti, te je kao pratnja Paolo sensei-a obišao znamenita mjesta u Bugarskoj (prekrasno freskama oslikan manastir u kojem su i prespavali, Orfejevu grobnicu u Tatulu, ruševine starog grada Kerdželi, grobnicu Seta 3-eg, itd.)

U sklopu seminara održano je Šintoističko posvečenje novog dojo-a koje je vodio uz iscrpna objašnjenja Paolo sensei.

Seminar u Logatecu:

Seminar Tradicionalnog Iwama aikida održan je 28. i 29. 06.2008., u Logatecu u blizini Ljubljane. Seminar je vodio predstavnik Tradicionalnog aikida za Hrvatsku Ivan Zafranović, 4.dan Aikikai, 3.dan Iwama Takemusu buki waza (ken-jo).

Na seminaru je prisustvovalo oko tridesetak aikidoka iz Slovenije i Hrvatske. Program je obuhvaćao osnove (kihon) buki waza s ponekom naprednijom varijantom i osnove tai jutsua (aikido bez oružja).Tijekom seminara, također je održano vrlo uspješno polaganje Hrvoja Matijašeca iz aikido kluba – Izvor/Takemusu aiki dojo iz Zagreba, koji je položio 1.dan Aikikai. Čestitamo! 

Zahvaljujemo se Oliveru Antaueru 2.dan Aikikai, predstavniku Tradicionalnog aikida u Sloveniji i Danielu Krivecu, voditelju aikido kluba iz Logateca na odličnoj organizaciji i gostoprimstvu. 

Treninzi u Bihaću:

U nedjelju 15.06.2008., održana su dva treninga i polaganje za kyu-ove u bihaćkom aikido dojou. Kvaliteta pokazana na polaganjima i napredak u tehnikama Tradicionalnog aikida koji se vježba u Bihaću je evidentan.

Zahvaljujemo se Rijadu Makiću na organizaciji i svim članovima kluba na gostoprimstvu i entuzijazmu kojeg su pokazali za aikido. Također, hvala Fikretu Bečiću – Fići iz judo kluba «Una» na podršci i prijateljstvu. U planu je i buduća suradnja!

Yudansha trening i buki waza polaganje:

U subotu 31.05.2008., održan je yudansha trening u centralnom klubu na Zagrebačkom velesajmu. Prisutni su bili voditelji i članovi Musubi dojoa, Awase dojoa i Takemusu aiki dojoa iz Zagreba.

Tehnike koje su se obrađivale na treningu, bile su napredne – od buki waze, radio se napredni ken awaze s varijacijama (henka waza), dok je tai jutsu trening bio ispunjen ki-no nagare i oyo waza tehnikama.

Andreja Čoh iz Musubi dojoa, ovom je prilikom uspješno položila buki waza shodan(Aikido ken-jo). Čestitamo! Siniši Zaninoviću je dodijeljena Aikikai diploma za nedavno položeni shodan (1.dan).

Novi Aikikai dan stupnjevi u TAAC:

Predstavnik Tradicionalnog Aikido-a u Hrvatskoj, Ivan Zafranović i instruktorica Sandra Balić, te članovi Aikido kluba – Izvor/Takemusu Aiki dojo, Emil Flatz i Vlatko Košturjak, boravili su od 11.-14. svibnja 2008., kao uchi deshi u dojou Paolo Corallini Senseia u Italiji.

Treninzi su bili vrlo intenzivni i zahtjevni, s obzirom na to da su se radile vrlo napredne tehnike (oyo waza i ki no nagare henka waza). Paolo Corallini Sensei ponovo je zadivio svojim ogromnim znanjem i razumijevanjem mnogih aspekata Aikido-a.

Ovom prilikom održana su dva vrlo zahtjevna polaganja za više stupnjeve. Ivan Zafranović uspješno je položio 4.dan Aikikai, a Sandra Balić iz Aikido kluba – Izvor/Takemusu aiki dojo, položila je 3.dan Aikikai i 3.dan Iwama Takemusu buki waza (Aiki ken – jo).

Ovime je Tradicionalni Iwama Aikido u Hrvatskoj potvrdio kvalitetu svog dugogodišnjeg rada i djelovanja. Također su ostale Aikikai škole u Hrvatskoj, te HAS dobili još jedan poticaj u daljnjem razvoju i suradnji.

TAISAI, Solferino 2008:

26. i 27. travnja je u Solferinu, Italija, održan bukiwaza seminar i komemoracija smrti O Sensei-a. Seminar je vodio Shihan Paolo N. Corallini. Događanja su bila od iznimne vrijednosti jer su bila ograničena na mali broj ljudi i odvijale su se u idiličnom krajoliku ruralnog dijela Italije nedaleko jezera Garda. Treninzi su se održavali na otvorenom, a program su bile bukiwaza tehnike od 1. od. 5. dana što je treninge učinilo izuzetno dinamičnim i zahtjevnim.

Također smo imali priliku prisustvovati na interesantnom i nadasve poučnom predavanju o ezoterici, duhovnosti i simbolizmu Aikido-a te treningu posvečenom samo disanju tj. načinima i važnosti disanja. Za vrijeme subotnjeg večernjeg slavlja smo bili počašćeni predavanjem o tradicionalnim japanskim mačevima sa prezentacijom dva vrijedna primjerka Nihonto-a (trdicionalnog japanskog mača).

Predrag Jukić, glavni instruktor Aikido kluba Musubi je na seminaru uspješno položio Takemusu aikido bukiwaza 3. dan.

Hrvatski Aikido Savez primljen u Hrvatski Olimpijski Odbor!

U četvrtak, 3. travnja 2008., na skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Hrvatski Aikido savez (HAS), primljen je u punopravno članstvo HOO kao nacionalni savez ne-olimpijskog sporta. Odluka o primanju HAS-a u punopravno članstvo HOO donesena je jednoglasno na skupštini HOO-a. Predsjednik HOO-a, g. Zlatko Mateša, na skupštini je izrazio zadovoljstvo što je HAS kao nacionalni sportski savez za Aikido postao najnoviji član HOO-a. HAS će u sklopu HOO-a sudjelovati u radu Odbora HOO za neolimpijske sportove.

Predsjednik HAS-a, g. Tonči Tadić, odlukom skupštine HAS-a, održane u Splitu u prosincu 2007., postao je njezin predstavnik u skupštini HOO. U svom obračanju HOO-u, predsjednik HAS-a se zahvalio na potpori članova skupštine HOO, te podsjetio okupljene na dugu tradiciju djelovanja HAS-a u Hrvatskoj, kao i na činjenicu da Hrvatska, za razliku od brojnih zemalja u svom okruženju ima organizirani Aikido savez, organiziran po pravilima Međunarodne Aikido federacije (IAF) i u članstvu HOO. IAF je inače priznata od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), te je u sklopu MOK uključena u Grupu udruženja međunarodnih sportskih saveza (GAISF). 

PRVI TAKEMUSU AIKIDO KOSHUKAI U LJUBLJANI:

U Ljubljani je 15.-16.03.2008. održan prvi seminar Paolo N. Corallini Sensei-a u Sloveniji. Corallini Sensei je održao seminar sukladno Ken-Tai-Jo no Riai principu, pa je tako u subotu ujutro bio Jo, popodne Tai jutsu, a u nedjelju ujutro Ken. Premda je seminar bio usmjeren na članove relativno mladog Takemusu Aikido Saveza Slovenije, radilo se puno naprednih tehnika uz stalno naglašavanje spiritualnih principa.

Uspješnom seminaru svakako je pripomogla odlična organizacija i gostoljubivost domaćina iz Slovenije na kojoj još jednom zahvaljujemo. Osim ekipe iz Hrvatske(na slici) i Slovenije na seminaru su prisustvovali i Aikidoke iz BiH, Italije i Austrije.

5. ROĐENDAN TAKEMUSU AIKI DOJO-a RIJEKA

U subotu 01.03.2008. u Rijeci su održani slavljenički treninzi povodom petog rođendana Takemusu Aiki Dojo-a Rijeka.

Na jutarnjem treningu radila se Buki Waza – posebno je zanimljiv bio program za napredne – Ken Tai Jo.

Popodne je održan trosatni Tai jutsu trening poslije koga smo se družili uz kolače, sokove, i projekcije starih Aikido materijala.

Na treninzima su sudjelovali članovi svih Takemusu Aikido klubova Hrvatske (pet članova Aikido kluba Musubi), te gosti iz Slovenije.

Cijelokupno druženje odisalo je duhom velike Aikido obitelji! Hvala na fantastičnoj organizaciji i gostoprimstvu!

TAAC PO PRVI PUT U SLOVENIJI

U nedjelju 27.01.2008.g. u Logatecu (okolica Ljubljane) održan je Aikido seminar kojeg je vodio Ivan Zafranović, predstavnik Tradicionalnog Aikido-a za Hrvatsku. Tema seminara bio je kihon – osnove Buki Waze i Tai jutsua. Treninzi i druženje su bili jedna vrsta pripreme za skori seminar Paolo Corallini Sensei-a u Ljubljani u Ožujku 2008. Zahvaljujemo se Oliveru i Danielu na organizaciji i gostoprimstvu.