Obrana od jednog napadača, dva napadača. Tri! Četiri! Obrana s leđa, obrana od noža, mača, štapa! Nema od čega se sve nismo učili braniti na treninzima… Čak smo se kao klub branili i od povampirenih najmodavaca, manjka financijskih sredstava, otimačine termina, uništavanja klupske opreme i još svakojakih babaroga i zlikovaca. I kao što znaju svi ljubitelji video igrica i akcijskih filmova, čekao nas je veliki “Boss Fight”.

Kao i svaki pravi učenik borilačkog puta – učiš, vježbaš, rasteš, pripremaš se za izazove koji su ispred tebe. Za neke izazove znaš da te čekaju, neke pokušaš predvidjeti, za neke si spreman, a neki te iznenade. Kako god da bilo boriš se, ne odustaješ i ustraješ. 

I onda dođe globalna epidemija! Cijeli je svijet stao. Preko noći svakodnevnica koju poznajemo i na koju smo navikli nestane… Ništa više nije kao prije. Niti odlazak u trgovinu, banku ili poštu, a kamoli u kino, kazalište i naravno – u svoj sportski klub.

Jedan su se dan, nakon sasvim uobičajenog treninga, u svlačionici čuli uobičajeni razgovori i komentiranja treninga, dnevnih zgoda, događanja. I spominjao se nekakav tamo virus. Do slijedećeg treninga će se sigurno nakupiti još svakakvih interesantnih priča  s kojima će se ispuniti eter svlačionice nakon treninga. Ali taj trening nikada nije došao… Preko noći su mnogi ostali bez posla i svojih životnih ostvarenja. Uz to su ostali i bez onog mjesta gdje se zdravlje gradi i smiruje duh, gdje istreseš svu negativu nakon napornog dana i zadovoljan odlaziš doma. Epidemijom je zadan katastrofalan udarac, a važna sredstva za obranu su oduzeta.

Koliko god bilo teško i koliko god smo klonuli u ovakvoj situaciji, ne smijemo odustati od svoga puta, učenja, vježbanja i rasta. Jer jedino tako ćemo ustrajati i nadvladati prepreke koje su ispred nas. Čak i kad nemamo učitelja ili trenera ispred nas, sjetimo se što su nas podučavali. Prilagodite to svojim mogućnostima i okolini te stvorite svoj kutak za rješavanje viška energije i stresa, a gdje ćete ujedno i napredovati. Kao što nas i uči istočnjačka filozofija – ponekad ne možemo biti kruti i glavom kroz zid riješavati problem jer će možda zid biti jači on naše glave. Potrebno je biti fleksibilan poput vode ili vjetra da pronađemo put kojim ćemo prodrijeti na drugu stranu.

Prilagodite sebe i okolinu u kojoj se nalazite da što ugodnije i lakše prebrodite teška vremena. Na kraju ćete sigurno biti i jači i sposobniji nego što ste prije bili.

Sensei Jukić i njegova ekipa na treningu u samoizolaciji.

Neki su se prilagodili putem modernih tehnologija poput Zoom video prijenosa, webinara (web seminari) ili jednostavno uranjanjem u beskonačan izvor materijala i informacija na internetu. Neki su u privatnosti svog doma ili dvorišta napravili male prostore za vježbanje. 

U nemogućnosti da se organizira veći prostor, dovoljno je pronaći svojih dva metra kvadratna gdje će se provesti vježbe koje ne zahtijevaju puno horizontalnog kretanja poput vježbi disanja, suburija na mjestu te vježbe snage i izdržljivosti poput sklekova, marinaca, izdržaja itd.
Za one koji si mogu priuštiti više prostora  mogu se nadodati i vježbe s više kretanja poput suburija u kretanju, kate s oružjem, tai sabaki (vježbe kretanja), ukemi waza (padovi) te kardio vježbe i poligoni.

Svakako treba iskoristiti ovo vrijeme za aspekte puta koji su možda zapostavljeni, a to je pročitati kakvo poučno štivo, knjigu ili blog. Posvetiti se istraživanju tema kojima naginjemo poput povijesti, filozofije, kulture, principa vještine itd.

I nemojmo zaboraviti na naše mentalno stanje. Pronaći trenutak za opustit se, isprazniti um, prisjetiti se gradiva i lekcija koje smo već prošli je iznimno važno.

I također još jedna vrlo važna stvar – prisjetite se svojih suboraca, prijatelja, kolega, učitelja ili trenera. Javite im se. Pozdravite ih, požalite im se, pitajte ih za savjet ili ih zabavite nekako. Budite podrška jedan drugome. I ako bude sreće, kada ova bitka završi, biti će i oni i vaš klub tu za vas…

Onegaishimasu!