Tachi Dori, ili tehnike obrane od mača, su ključni element u aikidu. Ovaj tjedan smo posvetili tom gradivu - Tachi dori tjedan

“Tachi dori” gradivo predstavlja važan dio aikido treninga, razvijajući vještine tehnike, kontrole i brze reakcije. Tehnike iz ai hanmi i gyaku hanmi stavova omogućuju nam da se suočimo s mačem na dinamičan i efikasan način. Iako u moderno doba nošenje mača ekstremno rijetko, vježbanje ovih tehnika pridonosi razvoju aikido vještina i dubljem razumijevanju borilačke vještine. Također naučena znanja se lako mogu primjeniti u obrani protiv mačete, palice, sjekire i sl..

Tachi dori tjedan
Tachi dori
Tachi special keiko
Tachi special keiko

Gradivo smo razdjelili na dva djela – Ai Hanmi i Gyaku Hanmi. U Ai Hanmi stavu, oba vježbača stoje s istom nogom naprijed, dok u Gyaku Hanmi stavu, vježbači imaju suprotnu nogu naprijed. Ove pozicije odražavaju osnovne principe aikida i utječu na izvedbu tachi dori tehnika. Tehnike koje se izvode iz jednog stava se ne mogu izvoditi u drugom, osim u iznimnim situacijama. 

Tachi dori Monika
Rade i Damir tachi dori

Najveći dio gradiva su sačinjavale “kokyu nage” tehnike, ali osvisno o početnom stavu radile su se i tehnike poput “kotegaeshi” uvrtanja zgloba, “koshinage” bacanje kukom, “iriminage” bacanje ulaskom, “rokyo” poluga na lakat i druge.

Za sva dosadašnja događanja i novosti pogledajte OVDJE.