Posvetili smo tjedan specijalnim treninzima obrane od noža - tanken dori.

Tanken, tanto iliti japanski nož jedan od bitnih alata/oružja u procesu učenja aikida. Kako ga držati, baratati njime i najvažnije od svega – kako se obraniti od njega učimo kroz gradivo koje nazivamo “tanken dori” ili “tanto dori” što u doslovnom prijevodu znači oduzimanje noža. To gradivo obavezno je za polaganje dan stupnjeva (crnih pojaseva), ali pravila i osnove tehnika i kretanja učimo već od samog početka. 

Special keiko tjedan – tanken dori
Special keiko tjedan – tanken dori

Kroz tri dana treninga smo prošli jedan cjeloviti program gradiva počevši s osnovama i teorijom rada s nožem. U sklopu osnova prošli smo cijeloviti ispitni program fokusirajući se na zahtjevnije,  problematične elemente tehnika. Također smo prošli i neke varijacije poznatih tehnika.

Special keiko tjedan – tanken dori
Special keiko tjedan – tanken dori
Special keiko tjedan – tanken dori
Special keiko tjedan – tanken dori

Nastavili smo s naprednijim “tanken dori” programom koji je uključivao tzv. “oyo henke” tj. aplicirane varijacije koje su malo grubljeg, direktnijeg karaktera. Također smo se poigrali s različitim situacijama u kojima bi se mogli naći i kako razriješiti te situacije. 

Za kraj smo ostavili vježbe/drilove snalaženja u obrani od noža. Te vježbe nam pomažu u stvaranju tzv. memorije mišića i boljeg snalaženja u opasnim situacijama. One ujedno poboljšavaju kvalitetu našeg kretanja i motoričkih sposobnosti te podižu naš kardio i eksplozivnost.

Zaključak cijelog specijalnog tjedna je bio taj da je uz svo znanje, vještinu, spretnost, hrabrost i snagu uvijek najbolje izbjegavati takve situacije i ne dopustiti egu da nadjača razum ako su u pitanju samo materijalni gubitci jer se oni uvijek mogu nadomjestiti, a život ne. 

Za sva dosadašnja događanja i novosti pogledajte OVDJE.