Prošli tjedan bio je posvećen specifičnom segmentu vježbanja - jo dori tehnikama. Dok se sezona treninga u dvorani polako privodi kraju, naš klub često organizira posebne treninge fokusirane na određene, rjeđe prikazane elemente aikida, što članovima pruža priliku za proširivanje znanja i vještina - "special keiko tjedan – jo dori".

Jo dori, ili tehnike obrane protiv napada štapom, jedan je od složenijih aspekata aikidoa koji zahtijeva preciznost, kontrolu i sinkronizaciju. Tijekom prošlog tjedna, održali smo dva posebno zanimljiva treninga. Prvi trening bio je usmjeren na vježbanje iz ai hanmija pozicije, gdje su radilo na tehnikama iz istog stava oba partnera, dok se na drugom treningu radilo iz gyaku hanmija odnosno iz suprotnog stava. Ovo je bio izazov za sve članove jer je potrebno mnogo koncentracije i preciznosti u izvođenju pokreta, kao i razumijevanje kako usmjeriti i kontrolirati energiju napada.

jo dori
Special keiko tjedan – jo dori

Ovi specijalizirani treninzi ne samo da povećavaju tehničko znanje i vještine u specifičnim aspektima aikidoa, već također potiču razvoj dubljeg razumijevanja filozofije koja stoji iza ovog borilačkog umijeća. U aikidu, naglasak je na usmjeravanju i kontroliranju energije napada, a ne na konfrontaciji s silom. Jo dori trening stoga ne samo da uči kako se braniti od napada štapom, već i kako uskladiti vlastiti pokret i energiju s pokretom napadača na način koji promiče harmoniju i mir.

Special keiko tjedan – jo dori
jo dori

Kako se kraj sezone treninga u dvorani bliži, s nestrpljenjem očekujemo još više ovakvih specijalnih treninga. Svaki trening u Musubiju nije samo prilika za učenje novih tehnika, već i za osobni razvoj, izgradnju samopouzdanja i jačanje zajedništva unutar kluba. Aikido nije samo borilačka vještina; to je put ka boljem razumijevanju sebe i svijeta oko nas.

Za sva dosadašnja događanja i novosti pogledajte OVDJE.