Održan prvi ovosezonski trening za crne pojaseve i naprednije učenike – Yudansha no keiko.

U dvorani Aikido kluba Izvor i pod vodstvom predsjednika Tehničke komisije Hrvatskog Aikido Saveza Sensei Ivana Zafranovića 5. dan Aikido Aikikai održan je vrlo intenzivan trening seminar za crne pojaseve i naprednije bijele pojaseve hrvatskih klubova koji prate tradicionalnu pedagogiju učenja aikida poznatiji pod nazivom “Yudansha trening”.

Sudionici yudansha treninga

Kroz intenzivnih tri sata treninga, sudionici su imali priliku učiti i provježbati gradivo i tehnike namjenjene isključivo naprednijim stupnjevima koje se rijetko imaju prilike vidjeti na regularnim treninzima. Tako je prvi dio treninga bio posvećen “geri wazi” tj. tehnikama udaraca nogom i tehnike obrane od napada nogom. Drugi dio treninga je bio također fokusiran na taijutsu i atemi wazu tj. tehnike tijela i tehnike udaraca, ali s naglaskom na primjenu udaraca prilikom izvođenja tehnika poluga, bacanja itd. Na zadnjem dijelu treninga se prolazila vrlo napredana buki waza tj. tehnike oružjem. Gradivo je bilo “jusan no jo awase” tj. primjena kate od 13 pokreta, a za potrebe prikaza vježbi asistirao je Sensei Predrag Jukić iz Aikido kluba Musubi. 

Obrana od kružnog udarca srednje visine
Obrana od direkta u glavu
Morote dori kokyuho
Koshi nage

Na susretu su prisustvovali aikidoke iz zagrebačkih klubova AK Musubi, Ak Izvor, riječkog AK Takemusu Giri te gosti iz Slovenije i BiH. Prvim ovosezonskim Yudansha treningom smo krenulli žestoko i vjerujemo da ćemo u tom tonu i nastaviti.

Juji nage
Suwari waza kokyuho
Akcija za vrijeme yudansha treninga

Nakon treninga su se održala i polaganja za crne pojaseve buki waze tj. oružja gdje su se polagali aikiken (mač) i aiki jo (štap) gradiva. Nakon toga se išlo osvježiti, podružiti i proslaviti te uživati u lijepom vremenu na terasi obližnjeg kafića.

Više o prijašnjim događanjima možete pronaći OVDJE.