Ivan Zafranović Sensei i Predrag Jukić Sensei predstavljali Hrvatsku na povijesnom događanju u Japanu u organizaciji Aikikai fundacije, Međunarodne aikido federacije i Ibaragi dojo ogranka.

Povodom 74. Nacionalnog Festivala Sporta u Japanu koji se ove godine održavao u Ibaragi prefekturi, 25. kolovoza u Iwami (rodnom mjestu aikida) je organiziran veliki aikido festival od velikog značaja za svjetski aikido, a samim time i za Hrvatsku. Po prvi se puta u povijesti ovaj dan obilježavao u Iwami predstavljajući aikido na imanju obitelji Ueshiba koja je otvorila svoja vrata za tisuće posjetioca.
Prvi puta su zajedničkim snagama sudjelovali u organizaciji tri najveće aikido institucije u svijetu – Aikikai fundacija, Međunarodna aikido federacija (IAF) i Ibaragi dojo ogranak tj. Iwama dojo.
Također po prvi puta da su na ovakvom događanju aikido predstavljali i timovi iz drugih zemalja svijeta, a ne samo iz Japana. 11 zemalja je bilo izabrano da predstavljaju svoje nacionalne saveze i Međunarodnu aikido federaciju, a među njima i Hrvatska.

Naravno, tako je taj dan bio i od velikog povijesnog značaja za Hrvatsku i hrvatski aikido. Više od stotinu zemalja svijeta s Aikikai Hombu priznanjem, Hrvatska je jedna od šaćice zemalja izabranih za predstavljanje svoje zemlje i IAF-a na ovako velikom događanju. Hrvatsku su predstavljali Ivan Zafranović Sensei iz Aikido kluba Izvor (Zagreb) i Predrag Jukić Sensei iz Aikido kluba Musubi (Zagreb).
Pozivom na to događanje je odano veliko priznanje radu Hrvatskiog aikido saveza od strane svih važnijih svjetskih aikido institucija i time potvrđeno mjesto hrvatskog aikida u svijetu.

Zafranović Sensei i Jukić Sensei

Jukić Sensei i Zafranović Sensei ispred dojoa Osnivača Morihei Ueshibe u Iwami

Prije odlaska u Iwamu, za vrijeme boravka u Tokiju, bili smo na večeri s ostalim IAF timovima na koju nam se pridružio i Aikikai hombu dojo-cho Mitsuteru Ueshiba, praunuk Osnivača Morihei Ueshibe.

Večera s IAF timom i Mitsuteru Ueshibom

Slijedeće jutro smo prisustvovali na ranojutarnjem treningu koji je vodio Doshu Moriteru Ueshiba, unuk Osnivača.

IAF tim s Doshuom Moriteru Ueshibom

Koordinaciju IAF timova aikidoka su vodili predsjednik IAF-a Kei Izawa i glavni tajnik Wilko Vriesman. IAF timovi su prije samog festivala proveli 3 dana kao uchi-deshi (učenik koji živi u dojou) u kući i dojou samog O Senseia Morihei Ueshibe gdje su provodili vrijeme brinući se za imanje i trenirajući 3-4 puta dnevno.

IAF tim prilikom dolaska u Iwamu

Dan bi započeo ujutro u 5 sati sa grabljanjem okućnice i Aiki jinje (Aiki svetište) i čisteći dojo. Zatim bi u 6 sati imali trening buki waze (oružja) ispred Aiki svetišta. Takav intenzivni ritam se odvijao kroz cijeli dan, a naročito ujutro kada bi trebali naći vremena za doručak, još jedan trening i održavanje imanja.

Ranojutarnje grabljanje i buki waza trening s Inagaki Shihanom ispred Aiki jinje

U popodnevnim satima se pripremalo za veliku nadolazeću demonstraciju, spremao se ručak i lovio trenutak za odmor.

IAF ekipa 

U večernjim satima se odvijao večernji trening te nakon njega večera i tipično Iwama dojo slavlje do kasnih sati. Slavlje je uvijek pratilo dobro raspoloženje, dobra hrana i pjesma… Na slavlju smo imali zadovoljstvo i čast da nam se pridruže Isoyama Shihan i Inagaki Shihan – jedni od najznačajnijih aikido učitelja današnjice.
A u jutro u 5 sati opet sve isponova.

Večernje druženje nakon večernjeg treninga

Predzadnji dan boravka u Iwami bio je dan održavanja Nacionalnog Festivala Sporta na koji su već od jutarnjih sati počeli dolaziti sudionici programa svih uzrasta i iz svih djelova Japana. Program je počinjao u 17 sati do kada je imanje bilo prepuno posjetioca, sudionika, novinara i drugih.
Program je uz mnoštvo izaslanika državnih i sportskih institucija pratio i niz danas najvažnijih aikido osoba s Doshu Moriteru Ueshibom na čelu.

Nakon brojnih sudionika programa, imali smo čast da IAF timovi demonstriraju tik prije Doshu Moriteru Ueshibe koji je i zatvorio cijelo događanje prekrasnom demonstracijom.
Nakon završetka Festivala, proslavili smo na tatamijima zajedno s Doshuom i ostalim sudionicima.

Doshu Moriteru Ueshiba sa suprugom i Isoyama Shihan (desno na slici)

Inagaki Shihan prilikom demonstarcije

Sudionici festivala

Predrag Jukić Sensei prilikom demonstarcije

Također smo uspjeli uloviti malo vremena za odmor i razgledavanje Tokija te uživanju u japanskim gastronomskim delicijama.

Ivan Zafranović Sensei u Iwama dojou

Predrag Jukić Sensei ispred Aiki svetišta u Iwami

Trenuci opuštanja u Tokiju