11. studenog u Sheratonu održana je manifestacija u organizaciji veleposlanstva Japana u Hrvatskoj - Dan Japana.
Dan Japana

Već tradicionalno krajem godine se u organizaciji veleposlanstva Japana u Hrvatskoj održava manifestacija pod nazivom Dan Japana na kojoj se ima prilike prisustvovati raznim radionicama, predavanjima i demonstracijama vezanim uz tradiciju i običaje Japana. Ove godine se to organiziralo u dvoranama poznatog zagrebačkog Hotela Sheraton.

Ove godine se na Danu Japana moglo prisustvovati koto i shimasen koncertu, predavanjima o ninjama, japanskom dizajnu, aikidu te igo radionici i kamishibai slikovnom kazalištu za djecu. Uz predavanje o aikidu bio je i prikaz aikido vještine u organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza na kojem su sudjelovali aikidoke iz zagrebačkih klubova AK Izvor, AK Aikikai Grič i naš AK Musubi te se prikazao presjek kroz različite aspekte aikida; od borbi japanskim oružjem (kumi tachi i kumi jo) do goloruke borbe (taijutsu) i borbe na tlu (suwari waza). Prikaz je bio popraćen oduševljenjem i velikim pljeskom prisutnih gledaoca.

Dan Japana
Dan Japana

Ovogodišnji Dan Japana je bio također od velikog značaja jer je Hrvatski Aikido Savez primio veliko priznanje japanskog ministarstva vanjskih poslova za promicanje japanske kulture koje je u ime HAS-a primio predsjednik saveza dr.sc. Tonči Tadić.

Povelja ministra vanjskih poslova Japana Hrvatskom Aikido Savezu

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj
Nj.E. ISO Masato i Tonči Tadić

Nakon završetka manifestacije imali smo čast i zadovoljstvo prisustvovati na domijenku s Veleposlanikom Japana u Hrvatskoj Nj.E. ISO Masato i ostalim uzvanicima i uživati u japanskim delicijama koje je pripremilo osoblje japanske rezidencije u Zagrebu.

O Danu Japana možete pročitati i na stranicama veleposlanstva Japana u Hrvatskoj OVDJE.

Za sva dosadašnja događanja i novosti pogledajte OVDJE.