Međunarodni Aikido Susreti - Hrvatski Aikido Savez je s timom od pet aikidoka sudjelovao na 14. Međunarodnom Aikido Samitu u Tokiju.

U sklopu 14. Međunarodnog Aikido Samita, održanog u Tokiju od 30. rujna do 6. listopada 2024., organizirani su i međunarodni aikido susreti s nekim od najvažnijih instruktora današnjice. Čak 19 instruktora, uključujući Doshua Moriteru Ueshibu, nasljednika osnivača aikidoa, i njegovog sina Mitsuteru Ueshibu (Dojo-cho), vodili su treninge kroz pet dana, što je omogućilo sudionicima iz cijelog svijeta da prodube svoje znanje i tehniku.

Aikido susreti

Na ovim susretima sudjelovalo je više od 1000 aikidoka iz skoro 90 zemalja, čime je ovaj događaj još jednom potvrdio globalni značaj aikidoa kao borilačke vještine. Hrvatska delegacija bila je snažno zastupljena s pet aikidoka, među kojima su bili: Ivan Zafranović Sensei, nositelj 6. dana Aikikai, Predrag Jukić Sensei 5. dan Aikikai, Robert Gorički Sensei 4. dan Aikikai, te Andra Čobić i Vladimir Batarelo, oba nositelji 2. dana Aikikai. Ova grupa hrvatskih aikidoka aktivno je sudjelovala u svim segmentima seminara, ostavljajući značajan trag na ovom međunarodnom skupu.

Tim iz Hrvatske

Tim iz Hrvatske.

Uz tehničke treninge, susret je obuhvatio i Ikigai radionice, koje su se bavile raznim temama unutar aikido zajednice. Jedna od istaknutih radionica bila je Radna grupa za pitanja mladih, kojoj je prisustvovao Predrag Jukić Sensei kao hrvatski predstavnik. Ova radionica bila je prilika za razmjenu iskustava i razgovor o budućnosti mladih unutar aikido pokreta, s posebnim fokusom na njihov razvoj i uključivanje u međunarodne aktivnosti.

susreti

Radna skupina za mlade

Susreti su bili i prilika za nova upoznavanja na tatamiju, gdje su se stvarale nove veze među aikidokama iz različitih krajeva svijeta. Energija i duh zajedništva koji su vladali tijekom treninga bili su neprocjenjivi za sve sudionike, a mnoga prijateljstva su zasnovana kroz međusobnu razmjenu tehnika i iskustava.

susreti
susreti

Predzadnji dan susreta bio je rezerviran za veliki prikaz vještine, u kojem su sudjelovale delegacije iz više od 70 zemalja. Osim toga, demonstrirale su i prestižne All Japan grupe te izabrani Shihani poput Ulfa Evenasa, Christiana Tissiera i Patricie Hendricks, što je dodatno podiglo razinu događaja. Hrvatsku su u ovom svečanom prikazu predstavljali Ivan Zafranović Sensei iz Aikido kluba Izvor Zagreb te Predrag Jukić Sensei iz Aikido kluba Musubi Zagreb. Njihov nastup izazvao je izuzetne reakcije te su ih sudionici i gledatelji sa svih strana hvalili i čestitali na odličnom prikazu.

Zadnji dan susreta obilježio je poseban događaj – seminar koji je održao Doshu Moriteru Ueshiba. Više od 1000 sudionika imalo je priliku prisustvovati ovom nezaboravnom iskustvu, a njegov uvid u tehniku i filozofiju aikidoa pružio je svima novi pogled na ovu vještinu.

Aikido susreti
Međunarodni aikido seminari - naslovna

Doshu Moriteru Ueshiba

Cijeli samit zatvoren je svečanom “Farewell Party” proslavom, održanom u prestižnom Keio Plaza Hotelu. Ovo okupljanje bilo je idealna prilika za druženje s ostalim sudionicima seminara, kao i za neformalni razgovor s istaknutim instruktorima koji su vodili treninge. Atmosfera je bila opuštena i prijateljska, a svi prisutni su uživali u slavlju završetka još jednog izvanrednog samita.

Ferwell party

Hrvatska ekipa na Ferwell partyju s Osawa Senseijem.

Usprkos gustom rasporedu treninga i službenih obaveza, hrvatska delegacija uspjela je iskoristiti nekoliko slobodnih trenutaka kako bi uživala u ljepotama Tokija. Grad je oduševio svojim kulturnim i turističkim znamenitostima, a kulinarska ponuda bila je prava poslastica. Razgledavanje Tokija i uživanje u njegovim specifičnostima bio je savršen način za zaokruživanje ovog nezaboravnog iskustva.

Tokijo po danu
Klopa u Tokiju
Tokijo noću
Hrvati na klopi
Ramen
Imperijalna palača i Tokijo

Za sva dosadašnja događanja i novosti pogledajte OVDJE.