IAF Skupština 2024.: Održan je 14. Međunarodni Aikido Samit u Tokiju koji je započeo s IAF Skupštinom na kojoj je sudjelovao i Hrvatski Aikido Savez sa svojim delegatima Ivanom Zafranovićem i Predragom Jukićem.
Aikido summit 2024 plakat

Od 30. rujna do 6. listopada 2024. godine, Tokio je bio domaćin 14. Međunarodnog Aikido Samita, jednog od najvažnijih događaja u aikido kalendaru. Ovaj prestižni događaj okupio je delegacije iz čak 88 država, čime je potvrđena globalna prisutnost i važnost aikidoa u svijetu borilačkih vještina. Samit je pružio neprocjenjivu priliku za razmjenu iskustava, unaprjeđenje tehničkog znanja te raspravu o budućim smjerovima razvoja aikidoa na međunarodnoj razini.

IAF Skupština 2024 - naslovna

Prva dva dana samita bila su posvećena izbornoj skupštini Međunarodne aikido federacije (IAF), održanoj 30. rujna i 1. listopada. Hrvatsku su na ovom važnom skupu dostojno predstavljali Predrag Jukić Sensei iz Aikido kluba Musubi Zagreb te Ivan Zafranović Sensei iz Aikido kluba Izvor Zagreb, čime su doprinijeli međunarodnoj prepoznatljivosti hrvatske aikido zajednice. IAF Skupština je svečano otvorena govorom predsjednika Doshu Moriteru Ueshibe, nasljednika osnivača aikidoa, dodavši događaju posebnu povijesnu i emocionalnu važnost.

IAF Skupština 2024
IAF Skupština 2024

Hrvatski delegati Predrag Jukić i Ivan Zafranović.

Tijekom skupštine podneseni su opsežni izvještaji predsjednika IAF-a, glavnog tajnika, blagajnika, tehničkog vijeća i vijeća seniora. Ovi izvještaji su pružili detaljan uvid u postignuća Federacije, kao i u izazove s kojima se suočava na globalnoj sceni. Delegati su također raspravljali o pristupanju novih članica, što dodatno naglašava kontinuirani rast i razvoj aikidoa.

Jedan od najvažnijih trenutaka skupštine bio je izbor novog vodstva. Yoko Okamoto Sensei izabrana je za novu predsjednicu (Chairman) IAF-a, čime je postala prva žena na ovoj prestižnoj poziciji, dok je novoizabrano upravno povjerenstvo dobilo povjerenje da vodi organizaciju kroz nadolazeće izazove.

IAF predsjedništvo

Novoizabrano predsjedništvo te upravni odbor IAF-a na čelu s Doshuom Moriteru Ueshibom i Yoko Okamoto.

Po završetku službenog dijela skupštine, organizirana je proslava dobrodošlice, na kojoj su sudionici imali jedinstvenu priliku za neformalno druženje s nekim od najvažnijih ličnosti aikido svijeta. Među njima su bili Doshu Moriteru Ueshiba, njegov sin Mitsuteru Ueshiba (Dojo-cho), kao i priznati majstori Christian Tissier Sensei i Patricia Hendricks Sensei. Ovaj neformalni dio događaja bio je ključan za jačanje međunarodnih prijateljstava i razmjenu ideja među učiteljima i praktikantima aikidoa.

IAF welcome party
Hrvatski delegati s Christian Tissier Senseijem
Hrvatski delegati s Patriciom Hendricks Senseijem

Legendarni Christian Tissier Sensei i Patricia Hendricks Sensei s delegatima Hrvatske

Poseban trenutak tijekom susreta bio je kada smo Doshuu Moriteru Ueshibi i njegovom sinu Mitsuteru Ueshibi na dar donijeli originalne hrvatske kravate, prezentirajući im pritom bogatu povijest ovog simbola hrvatske kulture. Doshu i njegov sin bili su oduševljeni ovim darom, a Mitsuteru je odmah na licu mjesta odlučio zamijeniti svoju kravatu s novom hrvatskom. Ovaj čin je izazvao osmijehe i dodatno zbližio predstavnike Hrvatske s domaćinima.

Doshu Moriteru Ueshiba
Dojo cho Mitsuteru Ueshiba

Doshu Moriteru Ueshiba i Dojo cho Mitsuteru Ueshiba

Hrvatski delegati su se također susreli s predstavnicima zemalja regije, uključujući Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Ovi susreti su pružili priliku za daljnje učvršćivanje suradnje među regionalnim aikido organizacijama, što će zasigurno rezultirati zajedničkim projektima u budućnosti.

IAF Summit s ex Yu ekipom

Ovaj samit je, bez sumnje, ostavio dubok dojam na sve sudionike i otvorio novo poglavlje u globalnom razvoju aikidoa, promovirajući zajedničke vrijednosti mira, suradnje i osobnog razvoja kroz borilačke vještine.

Detalje o samitu možete pronaći na službenim stranicama IAF-a OVDJE.

Za sva dosadašnja događanja i novosti pogledajte OVDJE.