AIKIDO KLUB "MUSUBI"

TAKEMUSU AIKIDO ASSOCIATION CROATIA

Projekti za mlade Grada Zagreba

 

Nakon još jedne uspješne godine provedenih projekata Aikido kluba Musubi za mlade Grada Zagreba, nastavljamo suradnju s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Tako smo nastavili s projektima pod nazivom „Aikidom protiv nasilja“, „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“, „Postajem borac – bolji čovjek za bolje sutra“.

Projekti su namjenjena učenicima srednjih škola tj. uzrastima od 15 do 18 godina i njihov cilj je da kroz interesantne i poučne radionice privučemo čim više polaznika koji će jednog dana stasati u kvalitetne Aikidoke u jednim od zagrebačkih škola tradicionalnog Aikida i svojim znanjem i stečenim vrijednostima dalje širiti Aikido vrijednosti. Na tim trening radionicama praktikanti uče osnove Aikida, kultiviraju samosvijest i elastičnost, motoriku, ravnotežu i koordinaciju, pažnju, samokontrolu, sigurnost kao i snažnu volju i miran duh, te poštovanje prema sebi i drugima.

Želja je da se kroz stečena znanja polaznicima približe vrijednosti i principi vještine Aikida te da ih se uputi i pripremi za daljnji nastavak ozbiljnog treniranja i pračenja tog cijeloživotnog puta i školovanja. Naglasak u projektima su današnje aktualne teme mladih, a to su pitanja nasilja u školama i među mladima te mladi i njihovo slobodno vrijeme.

Kako danas često čujemo i čitamo u medijima o nasilju među mladima u školi i izvan nje, o bullyingu, verbalnom i emocionalnom nasilju, odlučili smo započeti s projektom „Aikidom protiv nasilja“ u kojem se praktikanti uz osnovne vježbe i tehnike Aikida uče nenasilnom riješavanju sukoba te osnovnim principima tehnika samoobrane. Aikido, iako moćna i opasna borilačka vještina, poznata je po svojoj pacifističkoj filozofiji i nenasilnom izvođenju tehnika te nenasilnoj imobilizaciji napadača i poziva nas da prepoznamo moć primijenjene nenasilja kao način njegovanja mira u svijetu. Kroz svoje tehničke i filozofske principe praktikante se uči kako Aikido vrijednosti prenijeti u svakodnevni život i na taj način pomoći sebi i okolini, ali ih se i putem Aikido-a uči razviti osjećaj samopoštovanja, osjećaj suosjećanja i poštivanja života. Samim time, kroz tehnički aspekt, mladi će učiti kako učinkovito zaštititi sebe, ali zaštititi i napadača, kako nenasiljem izbjeći nasilni sukob i kako uspješno riješiti konflikte kako unutar njih samih, tako i u okruženju u kojem se nalaze.

 

 

Također jedno od sve aktualnijih pitanja mladih je kako kvalitetno i zabavno provesti slobodno vrijeme? Ogroman pritisak obavezama i manjak slobodnog vremena za rekreaciju je postao veliki problem mladih danas te  sve je učestalije da mladi umjesto da se druže i rekreiraju, ostaju doma zatvoreni unutar četiri zida. Projektom „Što ću danas raditi? Znam! –Idem na Aikido“ želi se mlade privući prekrasnoj i plemenitoj vještini uz koju će ujedno rekreirati, stjecati nova poznanstva i kroz zanimljiv program učiti vrijednosti koje nosi Aikido. Uz uobičajeni pristup učenja tehnika, kretanja, padova i rada s japanskim oružjem, također se uči i o japanskoj tradiciji, povijesti, filozofiji, a čak jednim malim djelom  i japanski jezik.

 

 

Projektom „Postavjem borac – bolji čovjek za bolje sutra“ smo htjeli da kroz treninge Aikido-a koji su ujedno i mjesto gdje se odvijaju i odgojni procesi, mladima na zabavan i zanimljiv način nudi prostor gdje će ostvariti svoj puni potencijal kroz bavljenje jednom plemenitom vještinom, a i gdje će se kroz treninge transformirati u kvalitetne mlade ljude. Prvotno bi mlade uključili u rad dječjih grupa gdje bi se susreli i educirali u radu s djecom. Jedan dio mladih, uključili bi u rad s djecom s poteškoćama. Kroz edukaciju i direktan rad s djecom, te kroz pomaganje onim potrebitima u lokalnoj zajednici kod mladih bi stvorili „interakcije u procesima individualizacije, socijalizacije i inkulturacije, dakle prostor samoaktualizacije i ostvarenja osobnosti“ te time kod mladih usađivali prave vrijednosti Aikidoa, kao i dali mladom čovjeku prostor gdje će razviti svoju empatiju, svoje „božansko srce“ prema onima slabima, te, vrijednosti koje usvoje kroz ovaj projekat su one trajne vrijednosti kojima mlada osoba postaje bolji čovjek za bolje sutra.